“РАДНИЦИ ТРАЖЕ РАЗУМИЈЕВАЊЕ” Гњатић тврди да је просвјета незадовољна начином преласка на онлајн наставу

“РАДНИЦИ ТРАЖЕ РАЗУМИЈЕВАЊЕ” Гњатић тврди да је просвјета незадовољна начином преласка на онлајн наставу
“РАДНИЦИ ТРАЖЕ РАЗУМИЈЕВАЊЕ” Гњатић тврди да је просвјета незадовољна начином преласка на онлајн наставу

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Драган Гњатић рекао је да је инструкција о организовању наставе у основним и средњим школама путем интернетских платформи изазвала велико незадовољство просвјетних радника у Српској.

Гњатић је нагласио да Синдикат образовања тражи од Министарства просвјете и културе Српске да се разговара о проблемима који су задесили просвјетне раднике, те да се заједно пронађе најбоље рјешење у датој епидемиолошкој ситуацији.

– Радници у просвјети ће свој посао урадити на најбољи могући начин, пренијети знање ученицима у датим околностима, али траже минимум уважавања. Организовање наставе на овај начин изазвало је мноштво проблема, не само наставницима, него и радитељима и ученицима – рекао је Гњатић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Гњатић је рекао да просвјетни радници добро владају информационо – комуникационим технологијама, те да је мањи број старијих колега који се муче са овим начином извођења наставе.

– Далеко већи проблем су ученици и родитељи. Не можете очекивати од дјеце од шест или седам година и које не знају слова, да користи таблет, лапот, рачунар или паметни телефон. Други проблем је што имате родитеља који не дозвољавају да им дјеца од седам година користе телефон, док је посебан проблем у мањим срединама то што нема интернета – објаснио је Гњатић.

Он је додао да се на овакав начин рада не може пријећи преко ноћи, те да се техничке способности ученика, родитеља, па и наставника морају унапређивати временом.

– Морамо радити континуирано на усавршавању наставника из информационо – комуникационих технологија, те да платформе преко којих би требало да се одвија настава на даљину савладају и наставници и ученици – сматра Гњатић.

Он је навео да је основни захтјев Синдиката образовања да буду укључени у преговоре о овим питањима јер се она тичу директно просвјетних радника.

Извор: srpskainfo.com


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!