Радници са најнижом платом у Републици Српској дневно могу да троше 15 КМ

Радници са најнижом платом у Републици Српској дневно могу да троше 15 КМ
Радници са најнижом платом у Републици Српској дневно могу да троше 15 КМ

Анализа коју је радио Савез синдиката Републике Српске је показала да је радник који прима најнижу плату од 450 КМ у РС за 1 кг свињетине у октобру мјесецу морао радити 3 сата и 40 минута, за килограм чајне је морао радити 7 сати, килограм телетине један радни дан  од 8 сати и још 50 минута, док је за 1 кг хљеба морао радити 53,49 минута. Наведене чињенице само су показатељ да је најнижу плату неопходно повећати. Повећање најниже плате ће значајно утицати на раднике у РС, јер, нажалост, најнижа плата значи да породица, у којој је само један члан запослен и прима најнижу плату, на располагању дневно има 15 КМ да потроши.

Примјера ради, синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу је у октобру мјесецу износила 1912,87 КМ. Ако се посматра износ синдикалне потрошачке корпе за мјесец октобар ове године, евидентно је да је у октобру потрошачка корпа достигла највећи износ од како се рачуна синдикална потрошачка корпа. Синдикална потрошачка корпа, осим прехране за једну четворочлану породицу подразумјева и све оне производе и услуге који су по дефиницији неопходни да би се обезбиједила егзистенција на мјесечном нивоу, као што су становање и комуналне услуге, текуће одржавање становништва, одјећа и обућа, хигијена и њега здравља, превоз те образовање и култура. У мјесецу октобру за трошкове прехране једна четворочлана породица морала је издвојити 706,20 КМ. Једној четворочланој породици, у којој члан породице  прима просјечну плату у РС, а таквих је 65% радника, требале су 2,1 просјечне плате да би обезбиједили синдикалну потрошачку корпу у цијелости. Са друге стране, радници који у привреди примају просјечну плату од 620 КМ нису могли обезбиједити за своју породицу ни једну трећину потрошачке корпе, а да би то остварили требала им је 31, просјечна плата која је у октобру мјесецу износила 910,00 КМ.

Радници са најнижом платом у РС требају 4,3 просјечне плате да би покрили трошкове синдикалне потрошаке корпе, а 1,6 просјечних плата само за прехрану.

Горан Станковић, генерални секретар Савеза синдиката РС подсјећа да Савез синдиката оправдано већ дужи временски период проводи интезивну кампању за повећање најниже плате, секторских плата, повећање плата у привреди и за буџетске кориснике, а све у циљу смањења сиромаштва, неједнакости и одлива радне снаге из РС. Најнижу плату од 450 КМ  прима преко 40.000 радника у РС. Због тога је кампмања Савеза синдиката фокусирана у три правца-повећање плата буџетским корисницима, повећање најниже плате и повећање плата у привреди. Успјешно је реализован захтјев за повећање плата буџетским корисницима од 5 -20%.

Плата од 450 КМ је срамотна и зато је захтјев Савеза синдиката РС  да најнижа плата од 01. јануара 2020. године треба да износи 550 КМ, да би у другом кварталу наредне године порасла на 600 КМ. Важно је и да се најнижа плата односи само на НК раднике, а не као што је сада пракса. Повећање најниже плате значајно ће допринјети побољшању статуса радника, као и побољшању укупног амбијента у Републици Српској. Најнижа плата, осим што би повећала примања радницима са минималним примањима, има улогу и да „гура“ повећање плата у реалном сектору.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!