Радници ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање Бањалука од четвртка ступају у генерални штрајк

Радници ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање Бањалука од четвртка ступају у генерални штрајк
Радници ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање Бањалука од четвртка ступају у генерални штрајк

Синдикални одбор Синдикалне организације ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање Бањалука донио је данас одлуку о ступању у генерални штрајк, који почиње у четвртак 20. октобра 2022. године. Штрајк ће завршити када буду испуњени захтјеви радника ове јавне установе, а трајаће сваког дана у периоду од шест до 14 часова. У штрајк ће ступити сви радници Центра, који траже повећање плата у износу од 50 КМ, како је и обећано раније од надлежних, затим закључивање колективног уговора, чиме би се кроз измјену коефицијената плате додатно повећале и да се свако повећање плата радника у Градској управи пребаци и на њих, односно када се повећа плата у Градској управи, да то исто важи и за раднике Центра, поручује предсједница Синдикалне организације у ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање Бањалука Сњежана Маркић Стојаковић.

„Радници су јако незадовољни материјалним статусом и желе да им се испуне захтјеви.  Градоначелнику Бањалуке је послат позив за хитан састанак, који очекујемо у току сутрашњег дана. Наша борба дуго траје. Били смо на састанцима, преговорима, одржали смо једночасовни штрајк упозорења, али наши захтјеви нису испуњени. Радници траже да истрајемо у нашој синдикалној борби и не можемо одустати. Радници Центра имају најниже плате од свих јавних установа које се финансирају из буџета града“, каже Сњежана Маркић Стојаковић.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић поручује да радници Центра од почетка своје борбе имају пуну подршку гранског синдиката и Савеза синдиката Републике Српске.

„Ова борба већ годинама траје, а кулминирало је незадовољство у задњих пар мјесеци, јер су трошкови живота огромни. Синдикат образовања је пружио сваку подршку, правну, стручну и колегијалну и сада тражимо од оснивача да што прије ријеши овај проблем. Одлука о штрајку је донесена“, каже Гњатић.

Из синдикалне организације поручују да су надлежни ти који одлучују о судбини радника овог Центра. Политичка препуцавања их, како кажу, не интересују. Радници имају достојанство и поручују доста је више.

„Ко је крив што плате још нису повећане нас не интересује. Ни на кога не пребацујемо лоптицу. Наши кувари кувају најбоље што знају, исто тако и спремачи свој посао раде најбоље што знају. Зато очекујемо од надлежних, које ми грађани плаћамо, да раде свој посао најбоље што могу“, каже Маркић Стојаковић.

Из синдиката апелују на родитеље и моле за разумјевање, јер ово није никакав атак на њих, већ је ријеч о борби радника, у складу са законом, а када ријеше свој проблем, свој посао ће наставити да раде, као и до сада, најбоље што знају.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!