Рад у трговинама недјељом у Српској треба забранити, јер физички и психички уништава радника и његову породицу и скраћује радни вијек

Рад у трговинама недјељом у Српској треба забранити, јер физички и психички уништава радника и његову породицу и скраћује радни вијек
Рад у трговинама недјељом у Српској треба забранити, јер физички и психички уништава радника и његову породицу и скраћује радни вијек

У организацији Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске, уз подршку Фондације Фридрихт Еберт, у Бањи Врућици је 14. и 15. новембра  2019. године одржан  семинар на теме: ,,СТОП РАДУ НЕДЈЕЉОМ, СИНДИКАЛНО ОРГАНИЗОВАЊЕ И КОЛЕКТИВНО ПРЕГОВАРАЊЕ“. Дводневном семинару  присуствовали  су  чланови Републичког и Надзорног одбора, те предсједници већих синдикалних организација  овог гранског синдиката.

Када је у питању иницијатива под називом ,,Стоп раду недјељом“, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске,  Горан Савановић,   поручио је  да се ради о аутентичној идеји и пројекту овог гранског синдиката, те да је нико не треба својатати.

„Циљ ове иницијативе је да се у потпуности укине рад недјељом у трговинама у Српској, јер рад недјељом физички и психички уништава радника, скраћује његов радни и животни вијек, те уништава његову породицу. Пут од идеје до њене реализације је дуг али је достижан, а за то треба имати јасну и свеобухватну стратегију са јасним показатељима, уз пуну медијску подршку и могуће опструкције власника великих трговачких ланаца, сматра предсједник Савановић. 

Тренутно стање у области трговине у Српској,  оцјенио је веома неповољним, јер га карактеришу тешки услови рада, прековремени рад који се не плаћа, а тешке физичке послове претежно обавља женска радна снага, недостатак радне снаге, која масовно одлази у иностраанство.

 „У трговинама су учестале крађе, а послодавци од радника траже да надокнаде сав мањак, они немају времена за породични живот, немају времена за културне или било које спортске активности“, упозорава предсједник Савановић.

Изнио је податке по којима  је  од око 40 хиљада радника запослених у трговини у Српској, а њих преко 40  одсто прима плату  у износу од 550 КМ, која укључује трошкове превоза и минули рад.

Семинару је присуствовала предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, која је нагласила да Савез синдиката  Републике Српске мора имати јасну стратегију повећања плата, те поновила захтјев наше организације  који је већ упућен социјалним партнерима, да се најнижа плата  од 1. јануара  2020. године  повећа на 550 КМ.

„Повећање  најниже плате у Српској  је веома значајно, јер то значи да ће доћи до повећања плата свим осталим категоријама радника“, истакла је предсједница Мишић, те још једном ставила до знања  да се нико за побољшање економско-социјалног положаја  радника неће изборити осим њих самих, а то је могуће једино ако се синдикално организују.

Игор Ратковић, стручни сарадник за правна питања у Савезу синдиката Републике Српске излагао је на тему ,,Колективно преговарање и синдикално организовање,, те  нагласио  да је Републици Српској потребан нови Општи колективни уговор, затим грански колективни уговори за привредне синдикате, те измјене и допуне важећег Закона о раду Српске, који се показао као непроводив. Својим дискусијама, приједлозима и сугестијама, велики допринос успјешном раду семинара, дало је свих 19 предсједника синдикалних организација, чланица СТУД Републике Српске. Семинару је присуствовао представник послодаваца  Горан Божић, извршни директор за угоститељство и туризам Бање Врућице.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!