Први корак за повећање плата свим запосленим у правосуђу РС, договорено повећање плата за униформисана лица у казнено-поправним установама и Судској полицији Републике Српске

Први корак за повећање плата свим заполеним у правосуђу РС, договорено повећање плата за униформисана лица у казнено-поправним установама и Судској полицији Републике Српске
Први корак за повећање плата свим заполеним у правосуђу РС, договорено повећање плата за униформисана лица у казнено-поправним установама и Судској полицији Републике Српске

На данашњем састанку министар правде Републике Српске Антон Касиповић је информисао предсједника Синдиката правосуђа Републике Српске Синишу Петровића да је Влада на данашњој сједници усвојила Информацију о потреби доношења закона о измјенама и допунама Закона о платама запослених у институцијама правосуђа.

Овим ће практично доћи до повећања примања униформисаних лица у казнено-поправним установама и Судској полицији Републике Српске и она би била повећана и изједначена са примањима униформисаних лица у Министарству унутрашњих послова Републике Српске. Повећање у износу од 10% од просјечне плате у МУП-у и обухватиће 640 радника, а Влада РС ће за ове потребе издвојити додатних око 1.5 милиона КМ. Ова стопа се примјењује јер би примјена износа од 10% од просјечне плате у правосуђу довела до знатно већег увећања, јер високе плате судија и тужилаца утичу на просјек плата у овом сектору.

Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић је на заједничкој конференцији за новинаре која је одржана након састанка захвалио министру Касиповићу на коректном односу у преговорима и најавио очекивање да ће ускоро доћи до наставка преговора како би био побољшан материјални статус свих запослених у правосудним институцијама.

“ Ми смо овај процес отпочели још прошле године, и намјера нам је да се побољша материјални статус свих запослених у области правосуђа у Републици Српској. Свако повећање је добро и ово посматрамо као први корак. У правосудним институцијама нема вишка запослених, плате нису повећаване од 2008. године, осим посљедњег повећања за 30 КМ, али ако се у то урачуна умањење на основу стажа то дође на исти износ. “ изјавио је Петровић.

Просјечна примања запослених у правосудним институцијама са средњом стручном спремом износе 730 КМ.

“ У ту суму су укључени и топли оброк и регрес. Када се одбије топли оброк од 130 КМ и регрес на мјесечном нивоу од 40 КМ то значи да остаје износ од 560 марака као плата. Магија је на који начин ти људи преживљавају. “ напоменуо је Петровић, додајући да је обим послова у правосудним институцијама повећан усљед реформе правосуђа и увођења електронског вођења предмета.

Петровић је изразио задовољство да су добили подршку и апсуолутно разумијевање и обећање министра да ће што прије заједно тражити рјешење и наступати према Влади да се ради на повећању плата за све раднике са средњом и вишом, а онда и са високом стручном спремом.

“ Министарство правде ће у наредних десетак дана припремити текст закона и вјерујем да ће се он наћи на мајском засједању Народне скупштине. На тај начин правимо неопходну корекцију да бисмо обезбиједили бољи животни стандард овим људима.“  истакао је Касиповић.

Он је додао да су разговарали и о стандарду, платама и уопште животу запослених у правосуђу са средњом и вишом стручном спремом.

„Наш заједнички став јесте да ћемо учинити све да у врло блиском периоду отворимо ова питања и да у складу са могућностима буџета разговарамо о тим платама. Став Министарства правде и мој лични је да учинимо максималан напор да поправљамо стандард запослених поготово са средњом стручном спремом у области правосуђа, а прије свега у судовима и тужилаштвима јер је ријеч о врло тешким, деликатним, напорним и одговорним пословима.“   додао је министар Касиповић.

Прилог Радио телевизије Републике Српске

Прилог БН телевизије


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!