Просвјетни радници љути на Жељку Стојичић и Владу Републике Српске

Просвјетни радници љути на Жељку Стојичић и Владу Републике Српске
Просвјетни радници љути на Жељку Стојичић и Владу Републике Српске

Са транспарентом „Исправите неправду, изједначите коефицијенте“ представници Синдиката образовања, науке и културе РС данас су прошетали до зграде Владе РС и са конференције за новинаре, која је одржана под прозором Министарства просвјете и културе РС поручили Жељки Стојичић да траже званичне преговоре и изједначавање платних коефицијената. Предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић каже да је социјални дијалог у застоју, јер  већ четири мјесеца министрица Стојичић не жели да преговара. Гњатић поручује да су просвјетни радници на ивици стрпљења.

„Поручујемо и предсједнику Владе Републике Српске да је према нама учињена неправда. Однос који Министарство просвјете и културе РС има према нама је непоштен ими ћемо упутити позив и Радовану Вишковићу, јер министрица Жељка Стојичић игнорише синдикат, који представља 15.000 радника“, каже Гњатић.

Гњатић каже и да Синдикат образовања, науке и културе РС неће остати нијем на игнорисање од стране Министарства просвјете и културе РС, подсјећајући да је синдикат по Уставу и Закону социјални партнер и дужни су да преговарају.

„Наш захтјев није само изједначавање коефицијената.  Проблама је много, то показују и нове мјере које је Влада донијела прије неколико дана, а ништа нико није питао просвјетне раднике који ће те мјере изнијети на својим леђима“, поручује Гњатић. Коментаришући изјаву министрице Стојичић да просвјетни радници нису оптерећени административним послом, Гњатић каже да неко ко никад није носио дневник у руци и није одржао ни један час не зна како је бити просвјетни радник.

Гордана Радић је члан Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе и дугогодишњи  просвјетни радник.  Надлежнима поручује да су просвјетни радници разочарани и љути.

„Јако смо разочарани и љути, јер нас ваљда сматрају да смо мање вриједни, али би они који треба да нас плате требали знати колико вриједимо. Ја сам наставник математике у Основној школи и ми три пута пишемо оцјену, имамо електронске дневнике, имамо масу неких нових ствари које радимо и све се ради да би била задовољена форма. Нико не зна колико ми времена проведемо док припремамо наставу. Тешко ми је да о томе говорим и да нас наше министарство игнорише. Невјероватно је да немају времена за нас који смо стрпљиви и годинама чекамо. Крајње је вријеме да нас озбиљно схвате, а ми ћемо показати да смо врло озбиљни“, каже она.

Подсјећамо, плате запослених у образовању, науци и култури у односу на раднике запослене у јавној управи су мање за 250-300 КМ. Поред тога што представници Синдиката образовања, науке и културе РС нису добили одговор из ресорног министарства када ће почети званични преговори, полиција их је удаљила испред зграде Владе РС, уз образложење да је зграда Владе штићени објекат.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!