Проширена сједница Предсједништва Савеза синдиката РС о примјени Измјена и допуна Закона о порезу на доходак РС, Закона о доприносима РС и Закона о раду РС

Проширена сједница Предсједништва Савеза синдиката РС о примјени Измјена и допуна Закона о порезу на доходак РС, Закона о доприносима РС и Закона о раду РС
Проширена сједница Предсједништва Савеза синдиката РС о примјени Измјена и допуна Закона о порезу на доходак РС, Закона о доприносима РС и Закона о раду РС

У хотелу Кардиал у Теслићу je 3. фебруара 2022. године одржана проширена сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске, којој су присуствовали представници Министарства финансија РС и Министарства рада РС. Сједници су присуствовали и правници, економисти и извршни секретари Савеза синдиката РС, а на сједници је било ријечи о примјени Измјена и допуна Закона о порезу на доходак РС, Закона о доприносима РС и Закона о раду РС. Данашња сједница јако је важна, због чињенице да се од 1. јануара 2022. године прешло на нови обрачун плата у бруто износу.

Сваки радник за свој рад у Српској од послодавца мора да добије платну листу, која садржи све елементе извршне исправе на којој морају бити приказани цијена рада, коефицијент и сви елементи увећања и права која се остварују законом, изјавила је предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић.

Већ од сутра ће Савез синдиката РС кренути и са захтјевима о отпочињању преговора за повећања свих плата и најниже плате у Републици Српској, а од Министарства финансија затражено је да се, у складу са преласком на модел исплате бруто плата, изради и објави правилник или упутство за обрачун плата у складу са новим законским рјешењима, како не би било злоупотребе.

„Нажалост, мораћемо одржати озбиљне састанке са Инспекторатом Републике Српске, поготово са инспекторима рада, али не можемо амнестирати ни Пореску управу. Мораћемо мијењати нека подзаконска акта, чак и законе када је у питању Пореска управа“, каже Мишићева.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је новинарима у Бањалуци да је Савез од 2016.године наставио интезивну борбу да се у Закон о раду врате оне законске одредбе које су одузете 2015. године, када смо изгубили Колективни уговор.

„Успјели смо то да вратимо и то је, наравно, велика побједа радника Републике Српске, а имали смо и добру подршку Министарства рада, Владе РС која је то прихватила и Народне скупштине РС која је то усвојила. Такође, ми смо на овом истом мјесту прије годину дана усвојили Резолуцију о систему плата у РС, како би се ушло у један озбиљан процес уређивања плата“, каже предсједница Савеза синдиката РС.

Стручни савјетник министра за рад и борачко-инвалидску заштиту Рајко Кличковић каже да је законским измјенама остварен велики напредак када је ријеч о преласку на бруто плату и усклађивању одредбе Закона о раду са Уставом Српске, у дијелу да се плате искључиво уређују законима и колективним уговорима.

„Као један од најважнијих циљева јесте другачија позиција колективних уговора у самом Закону о раду, нарочито у дијелу закона који се односи на уређење плата“, навео је Кличковић.

Сетом укупних законских измјена јасно се дефинише плата која се израчунава на основу основних елемената и то, коефицијенти, сложеност посла, цијена рада и сва увећања која прописује Закон о раду и колективни уговори. Тако ће сваки радник  моћи да види од чега се састоји његова плата, шта је то нето плата коју ће добити, шта су доприноси и порези, гдје су његове обуставе ако их има и шта је то за исплату.

Када је у питању начин обрачуна плате, новим правилником ће бити утврђени основни елементи, али образац не може бити унификован с обзиром на ниво остварене дигитализације послодавца и његове методологије. Када дође инспектор у контролу он ће од послодавца тражити акт којим је уређена плата односно колективни уговор, евиденцију присуства на раду, и писани садржај обрачуна плате.

У Министартсву рада РС кажу да им је задовољство да данас, заједно са стручњацима из Савеза синдиката РС и колегама из Министарства финансија РС учествују на сједници Предсједништва Савеза синдиката РС, на којој се расправљало о Измјенама и допунама наведених закона.

У Министарству рада  подсјећају да није само Влада Републике Српске та која ће се одрећи свог дијела, морају и послодавци повећати плате.

Пројекат „ЕУ за цивилно друштво“ пружио је техничку подршку у јачању дијалога између социјалних партнера у Републици Српској, као и подршку одржавању проширене сједнице Предсједништва Савеза синдиката РС.

„Пројекат „ЕУ за цивилно друштво“ данас пружа техничку асистенцију догађају током којег социјални партнери разговарају о овим важним законима“, каже Игор Стојановић, вођа пројекта „ЕУ за цивилно друштво.“

Проширена сједница Предсједништва Савеза синдиката РС биће настављена и сутра 4. фебруара 2022. године, када ће бити представљен и водич за примјену Закона о заштити од узнемиравања на раду.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!