Представници Савеза синдиката РС разговарали са Егићем и Шкипином

Представници Савеза синдиката РС разговарали са Егићем и Шкипином
Представници Савеза синдиката РС разговарали са Егићем и Шкипином

Представници Савеза синдиката Републике Српске одржали су данас у Бањој Луци радни састанак са министром рада и борачко-инвалидске заштите РС Данијелом Егићем и директором Завода за запошљавање Републике Српске Дамјаном Шкипином. На састанку је разговарано о  Закону о измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености и Приједлогу закона о измјени Закона о раду – по хитном поступку, који ће се наћи пред посланицима, на засједању Народне скупштине РС у уторак, 12. децембра 2023. године.

За Савез синдиката Републике Српске је неприхватљиво, а то је јасно речено и министру и директору Завода, смањење новчане накнаде радницима који у једном тренутку остану без посла и дужине примања накнаде за раднике који имају од 35 до 40 година стажа, која се смањује са 24 на 18 мјесеци. Представници Савеза су у разговору понудили рјешења, за која ће тражити подршку и Владе Републике Српске.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић каже да значајнији раст најниже плате може ублажити ове измјене и то је једна од опција коју ће Савез захтијевати од Владе Српске. Савез сидиката Републике Српске је спреман да пружи подршку директору Завода за запошљавање РС у заједничком креирању новог законског рјешења, којим би се на бољи и квалитетнији начин уредила улога и надлежност Завода. Постојећи закон је претрпио низ измјена. У Савезу синдиката РС сматрају да је у овом тренутку потребно, већ почетком 2024. године, формирати трипартитну радну групу и кренути у анализу постојећег закона, односно израду новог законског рјешења.

Представници Савеза синдиката РС ће додатно захтијевати од Владе Републике Српске да се помогне Заводу за запошљавање РС, како би преузете обавезе ове институције биле у потпуности реализоване и како не би били оштећени корисници накнаде, која је прописана законом.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!