Pravilnik o normativima i standardima za finansiranje srednjih škola Republike Srpske ne ugrožava prosvjetne radnike i njihova radna mjesta

Pravilnik o normativima i standardima za finansiranje srednjih škola Republike Srpske ne ugrožava prosvjetne radnike i njihova radna mjesta
Pravilnik o normativima i standardima za finansiranje srednjih škola Republike Srpske ne ugrožava prosvjetne radnike i njihova radna mjesta

Novim Pravilnikom o normativima i standardima za finansiranje srednjih škola Republike Srpske, a koji je u pripremi, nisu predviđena otpuštanja radnika, poručili su na današnjem sastanku u Banjoj Luci predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture prosvjetnim radnicima Srpske. Tvrde da prosvjetni radnici nemaju razloga za zabrinutost. A prosvjetni radnici, članovi Sindikata obrazovanja, nauke i kulture predstavnicima resornog ministarstva ponudili su određena rješenja.

„Naši zahtjevi su da se smanji broj obračunskih odjeljenja i broj učenika u praktičnoj nastavi ili uopšte u onim predmetima gdje se učenici djele u grupe. Tražimo da nastavnik ima više mogućnosti da pokaže svoj kapacitet i da više radi sa svakim učenikom, da imamo kvalitetnije obrazovanje. To nam je na prvom mjestu, kako bi se prosvjetni radnici više posvetili djeci“, kaže Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata ONK RS.

Jasmina Boloban, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje, vaspitanje i obrazovanje odraslih u Vladi Republike Srpske podsjeća da današnji sastanak nije prvi koji je održan. Tvrdi i da je u javnosti pogrešno protumačen Pravilnik  o normativima i standardima za finansiranje srednjih škola Republike Srpske.

„Pravlinik se izrađuje na osnovu izmjena koje su proistekle iz Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, koji je stupio na snagu u junu mjesecu ove godine. Odredbe ovog Pravilnika ni na koji način ne ugrožavaju zaposlene u obrazovnom sistemu, odnosno u stručnim službama škole, samo donose određene mjere kako bi se on uskladio sa Zakonom“, tvrdi Jasmina Boloban.

Miloš Kolundžija, prosvjetni radnik i član Republičkog odbora ovog sindikata dio je pregovaračkog tima i radio je na izradi Pravilnika. Kaže da mu je drago da su nedoumice otklonjene.

„Važno je da niko neće ostati bez posla. Psiholozi, bibliotekari, podjela u grupe, o svemu smo razgovarali danas i dali svoje prijedloge. Ovaj Pravilnik je jedan od brojnih pravilnika i ide u korist učenika. Ako smanjujemo broj učenika po grupama, biće lakše i raditi i samim tim olakšati rad sa učenicima naših kolega profesora“, kaže Kolundžija, uz napomenu da ovakvi sastanci i način rada predstavljaju dobar put da se uređuju i ostala akta.

Anđelina Nikčević, profesor srpskog jezika i književnosti i predsjednik Sindikalne organizacije Srednjoškolskog centra „Pero Slijepčević“ Gacko kaže da  prosvjetni radnici, koji dolaze iz učionica mogu najbolje doprinijeti unapređenju Pravilnika.

„Nismo ovdje danas samo da kao predstavnici sindikata zaštitimo prava radnika. Ovdje smo i da ukažemo na prava djece, jer je naš osnovni interes da zaštitimo njihova prava, od toga da imaju prisut biblioteci do toga da se poboljša kvalitet nastave. Dosta toga se promijenilo u obrazovanju i zato moramo mijenjati pristup satima, odnosno časovima koje provodimo sa djecom. Brojke se moraju izbrisati iz Pravilnika, jer ono sa čim mi radimo jesu ljudski umovi, oni nisu prazne posude u koje treba sipati tečnost, već su djeca živa vatra koju treba razbuktati. Raditi sa djecom, a govoriti samo o brojevima je nemoguće“, ističe Anđelina Nikčević.

Sastanku su, pored članova Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske i predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske iz resora za srednje obrazovanje, prisustvovali i predstavnici Aktiva direktora srednjih škola.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!