Правилник о нормативима и стандардима за финансирање средњих школа Републике Српске не угрожава просвјетне раднике и њихова радна мјеста

Новим Правилником о нормативима и стандардима за финансирање средњих школа Републике Српске, а који је у припреми, нису предвиђена отпуштања радника, поручили су на данашњем састанку у Бањој Луци представници Министарства просвјете и културе просвјетним радницима Српске. Тврде да просвјетни радници немају разлога за забринутост. А просвјетни радници, чланови Синдиката образовања, науке и културе представницима ресорног министарства понудили су одређена рјешења.

„Наши захтјеви су да се смањи број обрачунских одјељења и број ученика у практичној настави или уопште у оним предметима гдје се ученици дјеле у групе. Тражимо да наставник има више могућности да покаже свој капацитет и да више ради са сваким учеником, да имамо квалитетније образовање. То нам је на првом мјесту, како би се просвјетни радници више посветили дјеци“, каже Драган Гњатић, предсједник Синдиката ОНК РС.

Јасмина Болобан, помоћник министра за средње образовање, васпитање и образовање одраслих у Влади Републике Српске подсјећа да данашњи састанак није први који је одржан. Тврди и да је у јавности погрешно протумачен Правилник  о нормативима и стандардима за финансирање средњих школа Републике Српске.

„Правлиник се израђује на основу измјена које су проистекле из Закона о средњем образовању и васпитању, који је ступио на снагу у јуну мјесецу ове године. Одредбе овог Правилника ни на који начин не угрожавају запослене у образовном систему, односно у стручним службама школе, само доносе одређене мјере како би се он ускладио са Законом“, тврди Јасмина Болобан.

Милош Колунџија, просвјетни радник и члан Републичког одбора овог синдиката дио је преговарачког тима и радио је на изради Правилника. Каже да му је драго да су недоумице отклоњене.

„Важно је да нико неће остати без посла. Психолози, библиотекари, подјела у групе, о свему смо разговарали данас и дали своје приједлоге. Овај Правилник је један од бројних правилника и иде у корист ученика. Ако смањујемо број ученика по групама, биће лакше и радити и самим тим олакшати рад са ученицима наших колега професора“, каже Колунџија, уз напомену да овакви састанци и начин рада представљају добар пут да се уређују и остала акта.

Анђелина Никчевић, професор српског језика и књижевности и предсједник Синдикалне организације Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“ Гацко каже да  просвјетни радници, који долазе из учионица могу најбоље допринијети унапређењу Правилника.

„Нисмо овдје данас само да као представници синдиката заштитимо права радника. Овдје смо и да укажемо на права дјеце, јер је наш основни интерес да заштитимо њихова права, од тога да имају присут библиотеци до тога да се побољша квалитет наставе. Доста тога се промијенило у образовању и зато морамо мијењати приступ сатима, односно часовима које проводимо са дјецом. Бројке се морају избрисати из Правилника, јер оно са чим ми радимо јесу људски умови, они нису празне посуде у које треба сипати течност, већ су дјеца жива ватра коју треба разбуктати. Радити са дјецом, а говорити само о бројевима је немогуће“, истиче Анђелина Никчевић.

Састанку су, поред чланова Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске и представника Министарства просвјете и културе Републике Српске из ресора за средње образовање, присуствовали и представници Актива директора средњих школа.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!