Повећање плата у правосуђу мора да прати повећање трошкова живота

Повећање плата у правосуђу мора да прати повећање трошкова живота
Повећање плата у правосуђу мора да прати повећање трошкова живота

У Бањалуци је 3. децембра 2021. године одржана сједница Републичког одбора Синдиката правосуђа Републике Српске, којој је присуствовао министар правде Републике Српске Антон Касиповић. На сједници је било ријечи о побољшању материјалног статуса радника и захтјеву овог синдиката, а који се односи на распакивање закона о платама у Републици Српској у смислу посебног исказивања накнада за топли оброк и регрес на постојеће коефицијенте.

„Повећање плата се креће, као што је Влада РС и најавила, у износу од три до пет одсто. Сматрамо да повећање плата треба да прати повећање трошкова живота, што је и закључак данашње сједнице. Свједоци смо да у посљедња два мјесеца имамо велико повећање трошкова живота и основних животних намирница. Синдикат правосуђа подржава повећање плата, али у наредном периоду повећање плата мора пратити и повећање трошкова живота, како би зауставили одлазак радно способног становништва са ових простора, јер је неопходно да плате у наредне најмање три године расту 10% годишње , плус трошкови инфлације“, рекао је Синиша Петровић новинарима у Бањалуци.

Петровић је поновио да је, када је у питању топли оброк и регрес, Влада Републике Српске једини послодавац који више не исплаћује топли оброк својим радницима. Враћање топлог оброка има законско упориште и за то има још времена да се поправи ово стање, јер је топли оброк стварни трошак.

„Још једном понављамо и инсистирамо на томе да би требало да се врати та  накнада за топли оброк за запослене у правосудним институцијама, а када то кажем то се односи и на остале колеге из синдиката буџетских корисника који раде и дјелују у оквиру Савеза синдиката РС“, каже Петровић.

Министар правде РС Антон Касиповић каже да је данашњи састанак био радни и представља још једну потврду добре и континуиране сарадње. Напомиње да је до сада било добрих рјешења, захваљујући иницијативама овог синдиката.

„Био бих срећнији да је повећање плата веће. Био бих срећнији да повећање у потпуности прати раст трошкова живота и мислим да је то нешто у чему и Влада РС са социјалним партнерима треба да тежи. Из Владе РС можемо гарантовати стабилност свих исплата и обезбиједити ово повећање“, каже минситар Касиповић.

Синдикат правосуђа РС ће у наредној години инсистирати на још једном повећању плата у што скорије вријеме, јер се плате морају повећавати и кључно је да се у наредној години инсистира да се врати накнада за топли оброк и регрес. У Министарству правде РС кажу да ће пратити рјешења у оквиру Владе Српске, о чему ће преговарати у наредној години и у периоду колективног преговарања.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!