Потписан посебни колективни уговор за запослене у органима јавне управе

Потписан посебни колективни уговор за запослене у органима јавне управе
Потписан посебни колективни уговор за запослене у органима јавне управе

Посебним колективним уговором за запослене у органима јавне управе, који је данас потписан у Бањалуци, уведена су нова права, док су нека права прецизирана. Посебан колективни уговор за запослене у органима управе Републике Српске потписала је министар управе и локалне самоуправе Сенка Јујић са предсједницима репрезентативних синдиката, Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Бранком Зеленовићем и Синдиката управе Божом Марићем.

Предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске Бранко Зеленовић изразио је задовољство што је овај синдикат данас био учесник у потписивању Посебног колективног уговора за запослене у органима јавне управе.

„Иза Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске је тежак пут. Због ранијег игнорисања од стране Министарства управе и локалне самоуправе РС, овај репрезентативни синдикат је био принуђен да се обрати Уставном суду РС. Након што је Уставни суд РС прогласио неуставним колективне уговоре који су закључени без нашег потписа, формиран је одбор за преговоре, а правда је данас коначно исправљена“, поручује Зеленовић.

Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби РС тражи потписивање посебног колективног уговора за запослене у јединицама локалне самоуправе, односно повећање цијене рада за запослене у локалној самоуправи и повећање коефицијената свим радницима. Подсјећа да је неопходно што прије постићи договор, јер градоначелници и начелници немају намјеру да повећавају плате запосленима у локалној самоуправи, док се на нивоу Републике не донесе посебан колективни уговор којим се уређује стање у локалним заједницама.

„Остаје проблем за колективни уговор за локалну самоуправу. Нисмо се још у преговорима, који трају мјесецима, помакли са мртве тачке. Једноставно, Влада Републике Српске, односно ресорно министарство нема слуха за то. По појединим општинама већ имамо проблема, плате касне, а не уплаћују се ни доприноси. Апелујем на Владу да што прије постигнемо договор“, каже Зеленовић.

Министар управе и локалне самоуправе РС Сенка Јујић истиче да је једна од новина у колективном уговору за запослене у органима управе право запослених, односно обавеза послодавца, да у оквиру три године једном обезбиједи здравствени преглед за све запослене у његовој надлежности.

„Новина је и ограничавање горње границе када је ријеч о превозу запослених, а до сада та граница није постојала. Сад је то сведено на 60 километара од мјеста становања до радног мјеста и то је био искључиво захтјев и једног и другог синдиката“, рекла је Јујићева новинарима у Бањалуци.

Када је ријеч о посебном колективном уговору за запослене у јединицама локалне самоуправе, тврди да је Законом прописано да сви општи акти који се доносе и у вези су са правима, обавезама и одговорностима запослених и органа јединице локалне самоуправе морају бити достављени на изјашњење Савезу општина и градова Српске и органима јединице локалне самоуправе. Тврди и да Министарство не бјежи од тога да се преговори наставе и да се закључи посебан колективни уговор за запослене у јединицама локалне самоуправе, али се, како каже, процедуре морају испоштовати.

Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске и у наредном периоду наставиће активности на закључивању преостала два посебна колективна уговора, како би заштитио права и интересе радника запослених у јединицама локалне самоуправе и јавним службама.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!