Поштари се боје да ће остати без плата због милионског задужења

Поштари се боје да ће остати без плата због милионског задужења (фото: capital.ba)
Поштари се боје да ће остати без плата због милионског задужења (фото: capital.ba)

БАЊАЛУКА – Радници „Пошта Српске“ забринути су због намјере управе да милионски задужи предузеће за куповину објекта јер, како наводе, то може угрозити пословање, а самим тим и редовност исплате плата.

На то су представници Синдиката „Пошта“ недавно упозорили и представнике ресорног министарства и предложили да се задужење од девет милиона КМ за куповину сортинг центра не уврсти ове године у Ребаланс плана пословања, али без успјеха.

Скупштина акционара је прошле седмице дала зелено свјетло за задужење „Пошта“ обвезницама у износу од девет милиона КМ, како би купили објекат за сортинг центар.

Предсједница Главног одбора Синдиката „Пошта Српске“ Слободанка Куриџа рекла је данас за Capital.ba да су плате редовне и да су од почетка прошле године и повећане за пет и по одсто, али да су радници забринути због задужења јер предузеће није ликвидно.

„Ми подижемо кредите за редовност пословања и због тога смо забринути. Тачно је да нам је управа предочила резултате за првих пет мјесеци ове годину који су бољи у односу на прошлогодишње и биће бољи и шестомјесечни, али с обзиром на то да се још суочавамо и са пандемијом, питамо се да ли је то довољно да би се ишло у овај пројекат. Не бисмо жељели да дође у питање исплата било каквих радничких права“, рекла је Куриџа.

Казала је и да у „Поштама“ има вишка запослених и да би вољели да се престане са пријемом радника.

„Оно што нама послодавац предочи и што је заиста проблем је што је велики број људи одсутан по основу боловања. Због тога имамо велики проблем одржавања посла, али генерално сви сматрамо да имамо вишак административног особља“, нагласила је Куриџа.

Поред Синдиката, на могућност да дођу у проблеме због задужења за Сортинг центар, на недавно одржаној Скупштини акционара упозорили су и други акционари, међу којима и Пензијски резерви фонд (ПРЕФ) РС, који је, ипак, био суздржан када је на ред дошло гласање.

„Не улазећи у потребе за наведеним простором, констатујемо да друштво тренутно не остварује довољан обим прихода из редовних дјелатности који би био основа за отпату планираног задужења, а ребалансом нису исказани, нити образложени економско – финансијски ефекти на пословање друштва од овог посла. Такође број запослених, као и трошкови бруто зарада и накнада, као и остали лични расходи имају тренд раста и то у значајном износу“, навели су из ПРЕФ-а.

Capital.ba је у више наврата писао о намјери управе „Пошта“ да задужи ово предузеће за девет милиона КМ како би купили објекат за сортинг центар. Према незваничним информацијама „Поште“ планирају купити објекат у власништву Славка Рогуљића у Трну, чија је процијењена вриједност далеко мања од девет милиона. Поред прецијењене вриједности, објекат је ненамјенски, те се предвиђа да ће бити потребно уложити још око три милиона у његово прилагођавање.

Због овог задужења смијењен је и Надзорни одбор предузећа.

Текст преузет са портала Capital.ba
Аутоа: Марина Чигоја Љубојевић


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!