Посебним колективним уговором заштитити права радника

Посебним колективним уговором заштитити права радника
Посебним колективним уговором заштитити права радника

Колике су заиста плате у сектору  медијске и графичке дјелатности, није познато, јер нема Посебног колективног уговора. То само показује колико су радници незаштићени. У области графичке дјелатности раде за просјечну плату од 860 КМ, а медијски радници за просјечну плату од 750 КМ, истичу у Синдикату медија и графичара Републике Српске. Поразни су подаци да нови Колетивни уговор у области медија има само Новинска агенција Републике Српске СРНА и нико више, а у области графичке и издавачке дјелатности Службени гласник Републике Српке и Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске. Потпредсједница Синдиката медија и графичара Републике Српске Андријана Писаревић апелује на медијске раднике да разговарају и преговарају са својим послодавцима на тему нових Колективних уговора.

„Важно је повећати плате. Велики број послодаваца врло често дио плате исплаћује у ковертама и зато је велико питање да ли је уопште у протеклом периоду дошло до повећања плата. Добар дио послодаваца и даље исплаћује плате у ковертама и не пријављује раднике“, каже Андријана Писаревић.

Предсједник Синдиката медија и графичара Републике Српске Никола Шобат подсјећа да је Измјенама и допунама Закона о раду јасно дефинисано да се плате регулишу колективним уговорима. Зато се ресорно Удружење, односно Удружење послодаваца графичке и новинске дјелатности мора придружити преговорима са Синдикатом, како би покушали доћи до новог Посебног колективног уговора, који би јасно дефинисао права радника у овој области.

„Плате се морају повећати. Знате да не можемо утицати на послодавце и да је до тога могуће доћи искључиво преговорима. До сада су плате повећане у одређеним предузећима, углавном државним. Мало је оних послодаваца који су својим радницима повећали плате, бар према нашим информација. Зато је важан Посебни колективни уговор који ће јасно дефинисати и цијену рада и сва остала права.

Представници Синдиката медија и графичара данас су у Бањалуци одржали сједницу Републичког одбора, на којој је акценат стављен управо на ову горућу тему. Још једном позивају послодавце за преговарачки сто, како би нашли најбоље рјешење за запослене у овој области.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!