Посебним колективним уговором неопходно побољшати материјални статус радника у предшколским установама

Посебним колективним уговором неопходно побољшати материјални статус радника у предшколским установама
Посебним колективним уговором неопходно побољшати материјални статус радника у предшколским установама

На адресу Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске је из Министарства просвјете и културе Републике Српске достављен Приједлог Посебног колективног уговора за запослене у предшколским установама, који је за раднике и  грански синдикат неприхватљив, а коефицијенти који су у приједлогу понуђени су понижавајуће ниски. Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић је на данашњој конференцији за новинаре, која је одржана пред зградом Владе Републике Српске, подсјетио јавност да овај синдикат већ шест мјесеци покушава постићи договор са ресорним министарством, како би радници запослени у предшколским установама у Српској били задовољни. До сада није било разумјевања од стране Министарства просвјете и културе РС, нема разумјевања ни од Владе РС, а на терену је присутно велико незадовољство радника.

„Ако вам кажем да је коефицијент за високу стручну спрему тек први коефицијент који је прешао ону најнижу плату од 650 КМ, значи 8,67 коефицијент за високу стручну спрему са цијеном рада од 110 КМ даје 658 КМ нето плату, то је понижавајуће за овај синдикат и ове људе. Најнижа плата са цијеном рада би требала да има коефицијент 8,56 и све остале плате морају да буду веће. Инсистирамо на томе да дијелимо судбину локалне заједнице у којој живимо и радимо, а то значи да коефицијенти које тражимо морају бити потпуно исти као и за локалну самоуправи и социјални рад“, поручује Гњатић.

Из Синдиката образовања, науке и културе РС подсјећају  да је галопирајућа инфлација иста за све раднике и још једном апелују на министра просвјете и културе у Влади РС Наталију Тривић да буде поштена и коректна и да потпише Посебни колективни уговор за запослене у предшколским установама, а чије се плате исплаћују из буџета локалних заједница, који ће бити у корист радника.

„Већ неколико мјесеци преговарамо са министарком Тривић и покушавамо да дођемо до рјешења, али долазимо практично до зида преко кога не можемо да пређемо. Неопходно је што прије потписати Посебни колективни уговор за предшколске установе, како би поправили материјални и социјални статус радника запослених у овим установама, а чије се плате исплаћују из буџета локалних заједница. Овакви колективни уговори већ постоје за локалну самоуправу и социјални рад и ресорни министри  у Влади Републике Српске су потписали са представницима гранских синдиката такве колективне уговоре“, закључује Гњатић.

Из Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске поручују  да су на вријеме указали на Измјене и допуне Закона о раду Републике Српске и закона о платама, којим је дефинисан прелазак са нето на бруто обрачун плата од јануара мјесеца ове године и зато је важно по сили закона довести у ред важеће прописе. Једини циљ овог синдиката јесте да Посебни колективни уговор за запослене у предшколским установама на један бољи, квалитетнији и уљуднији начин уреди односе у овим установама, како би радници у предшколским установама у локалним заједницама имали одређену заштиту и заштитне механизме и како би добијали плате у складу са њиховом стручном спремом и радним мјестом.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!