ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТВОРЕНО ПИСМО
ОТВОРЕНО ПИСМО

Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске позива Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Републички педагошки завод Републике Српске да озбиљно анализирају приједлоге Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске и прихвате чињеницу да се морају извршити корјените промјене у образовном систему Републике Српске. Догађај у Бијељини, који се десио јуче, када је дванаестогодишњи ученик Основне школе „Кнез Иво од Семберије“  погодио каменом у главу наставницу у ходнику испред зборнице, један је у низу догађаја који показује да постоје проблеми, који се морају рјешавати разговорима и тражењем најбољих рјешења. У овом тренутку просвјетни радници, ученици и студенти трпе неосноване критике пословне заједнице о квалитету њиховог стеченог знања. Просвјетни радници, њихов рад и стечено знање наших дипломаца деградирано је на најгрубљи начин, а тиме је постало и додатна алатка у рукама оних који су спремни да дјелују на разарању комплетног образовног система.

Дигнитет просвјетног радника је дигнитет друштва у којем живимо. Позивамо најодговорније институције у Републици Српској да се у најкраћем року одржи јавна расправа на тему промјена у образовном систему и да не дозволе да се образовним системом поигравају они којима ми производимо кадар, који њима остварује енормну добит.

Увјерени смо да имамо добре ученике. Увјерени смо да имамо добре просвјетне раднике, али је чињеница да нешто „шкрипи“ у образовном систему. Још једном позивамо надлежна ресорна министарства и Републички педагошки завод да озбиљно разговарамо и дођемо до најбољих рјешења, јер то дугујемо генерацијама које треба да сачувају и граде Републику Српску.

С поштовањем,

ПРЕДСЈЕДНИК
Драган Гњатић


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!