Отворено писмо чланова Синдиката здравства и социјалне заштите запослених у Универзитетском клиничком центру Републике Српске јавности Републике Српске

Отворено писмо чланова Синдиката здравства и социјалне заштите запослених у Универзитетском клиничком центру Републике Српске јавности Републике Српске
Отворено писмо чланова Синдиката здравства и социјалне заштите запослених у Универзитетском клиничком центру Републике Српске јавности Републике Српске

Поводом навода представика Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске који се износе последњих дана, а које обилују гнусним лажима и непровјереним информацијама, а у вези са функционисањем Универзитетског клиничког центра Републике Српске у доба пандемије новог корона вируса, чланови Синдиката здравства и социјалне заштите запослени у овој установи обраћају се медијима и јавности:

Поштовани грађани Републике Српске,

Изнесене лажи и тешке оптужбе на рачун УКЦ РС од стране др Миодрага Фемића, предсједника Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске и др Горана Бјековића, предсједника Главног одбора поменутог синдиката не служе на част хуманој професији коју обављамо. Оне само могу да служе убирању јефтиних поена и остварењу њихових личних интереса, ширењу страха и дезинформација, што је у супротности са постулатима синдикалне борбе за бољи статус здравствених радника. Њихова намјера је сада видљива свим нашим члановима, али и члановима поменутог синдиката који су све више разочарани у Фемића, Бјековића и који већ сада желе да иступе из истог, те нам се јављају.

Жао нам је што се оваква ситуација користи за прљаве игре и нападе умјесто да смо се у овој ситуацији међусобно подржавали и корачали ка истом циљу и показали нашим грађанима и члановима наше јединство. Нажалост, горе наведени су се претворили у „ловце на туђе грешке“ којих нема.

Срамотно је причати о организацији рада највеће здравствене установе у РС далеко од прве линије одбране у времену када се стотине наших колега, боре за спасавање људских живота, лијечећи најтеже обољеле од Covid-19. На сву срећу тамо одакле се поменути јављају нема пуно нити заражених нити критично обољелих, а ни преминулих пацијената. Свједоци смо да се скоро сви пацијенти са тешким клиничким сликама упућују у нашу установу, што показују и свакодневни подаци релевантних институција. У данима када је медијски линч био најинтензивнији, у УКЦ РС ми смо лијечили више од 180 тешких пацијената од Covid-19.

Жао нам је што смо морали да реагујемо, али није нам преостало ништа друго него да заштитимо достојанство наших колега који поменути двојиац покушава да облати.

Као радници који свакодневно радимо са обољелима од Covid-19 укључујући и нашег предсједника Синдиката Николу Црнчевића, који је такође распоређен у свакодневни рад у Covid центру, можемо да посвједочимо да су адекватни протоколи донесени одмах на почетку избијања ове пандемије као и обавезе који су имали сви радници у погледу поштовања мјера заштитие приликом обављања свог посла.

Свјесни смо и поносни да је УКЦ Бањалука једини који је успоставио на вријеме све путеве и то потврђује чињеница да немамо нити једног радника обољелог у Одјељењу Covid-19. Наш позив је такав да подразумијева ризик од заразе од асимптоматских обољелих, али и тај број заражених медицинских радника је далеко испод свјетског просјека и са тим подацима смо сагласни са руководством УКЦ РС. Све ово иде у прилог доброј организацији рада у УКЦ РС, добро проведеним мјерама превенције и заштите медицинског особља.

Не смијемо заборавити да запослени у Универзитетском клиничком центру Републике Српске носе највећи терет у Српској, да је ријеч о здравственој установи која броји највећи број запослених радника без којих ми као народ не можемо. И умјесто да их подржимо, појединци их користе за манипулације и медијски израбљују зарад личних циљева и личних обрачуна.

Чланови Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!