Osnovni cilj Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS novi Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u lokalnoj samoupravi i veće plate

Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske održao je danas u Tesliću redovnu Skupštinu, na kojoj su svoje stavove o najvažnijim pitanjima iznijeli delegati u ime 57 sindikalnih organizacija, koje su u sastavu ovog sindikata. Predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS Branko Zelenović je istakao da je osnovni cilj ovog sindikata potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora u oblasti lokalne samouprave i povećanje plata, jer većina lokalnih zajednica ima najnižu cijenu rada i najniže plate.

„Kao što vam je poznato, Ustavni sud RS je u februaru mjesecu donio Odluku da nezakonitim i neustavnim proglasi Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti lokalne samouprave. Mi smo pristupili pregovorima sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS i u narednom periodu ćemo intezivno raditi na izradi novog Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti lokalne samouprave“, kaže Zelenović.

Zelenović je Tesliću podsjetio novinare da je Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS podnio Ustavnom sudu RS inicijativu za ocjenu ustavnosti posebnih kolektivnih ugovora za zaposlene u upravi i javnim službama, jer je ovaj sindikat ignorisan od strane nadležnih ministarstava, kao što je to bio slučaj i sa Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti lokalne samouprave.

„Čekamo Odluku Ustavnog suda RS. Nadležni su u ranijem periodu zaboravili da u ovoj oblasti postoje dva reprezentativna sindikata“, poručuje Zelenović.

Predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS Branko Zelenović kaže da ovaj sindikat neće odustati od izdvajanja toplog obroka i regresa iz osnovne plate. Iako su u proteklom periodu pojedini granski sindikati potpisali Sporazum i odrekli se toplog obroka, ovaj sindikat će u narednom periodu, zajedno sa Sindikatom zdravstva i socijalne zaštite ponovo aktuelizovati ovo pitanje i boriti se za prava koja pripadaju radnicima, a čija primanja su definisana zakonima o platama i čije plate se finansiraju iz budžeta. Podržavaju zahtjeve Saveza sindikata RS za novi sistem plata u Srpskoj, jer je važno da se potpiše Opšti kolektivni ugovor i granski kolektivni ugovori u realnom sektoru. Delegati su na Skupštini usvojili Izvještaj o radu za 2022. godinu i Program rada za 2023. godinu.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!