Осма сједница Републичког одбора Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС – Закључци

Осма сједница Републичког одбора Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС - Закључци
Осма сједница Републичког одбора Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС - Закључци

На Осмој сједници Републичког одбора Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС, одржаној 22.05.2021.године, у Бијељини, донесени су сљедећи:

ЗАКЉУЧЦИ

 1. Републички одбор Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске, прихватио је информацију о активностима Савеза синдиката Републике Српске, у вези преговора представника Савеза синдиката Републике Српске са Владом Републике Српске о повећању плата свим радницима у Републици Српској, а које се односи на  повећање најниже плате, повећање неопорезивог дијела плате и повећање плата у просвјети и култури, здравству, полицији и правосуђу.

Констатовано је да ће у Републици Српској од 01.јуна 2021.године, бити повећана најнижа плата на минимално 540 КМ , неопорезиви дио плате биће повећан са 500 КМ на 700 КМ (како би се створила могућност да се свим радницима повећа плата до 20КМ), док ће повећање плата у образовању, култури, полицији и правосуђу бити за 5%, а у здравству за 6%.

 1. Републички одбор локалне самоуправе, управе и јавних служби Синдиката Републике Српске прихватио је информацију о активностима у вези доношење Закона о заштити од узнемиравања на раду, o раду Радне групе за измјену и допуну Закона о раду, те доношењу Стратегије заштите на раду у Републици Српској.

На Конгресу Савеза синдиката Републике Српске, који ће бити одржан 1.јула 2021.године, биће разматране и донесене двије разолуције које се односе на потпуно ново уређење система плата у Републици Српској и  бенефитима чланова синдиката у односу на оне који то нису. 

 1. Републички одбор Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС прихватио је информацију о активностима Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС, између двије сједнице и констатовао сљедеће:
 • да је између двије сједнице Републичког одбора, у Синдикату локалне самоуправе, управе и јавних служби РС, формирана Синдикална организација Фонда здравственог осигурања Републике Српске, те да је у фази оснивања Синдикална организација Општине Станари.
 • да поступак преиспитивања репрезентативности Синдиката управе РС, који је поднио Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби РС, још није завршен, из разлога што није формиран Одбор који врши утврђивање и преиспитивање репрезентативности синдиката и послодаваца, а све из разлога што је у Одбор, испред Владе РС, предложен и именован секретар Синдиката управе РС.
 • да су уз помоћ Савеза синдиката РС и Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС закључени колективни у говори у градским управама Бијељина, Приједор, Требиње, те у општинама Пале и Братунац.
 • да је Посебни колективни уговор за запослене у локалној самоуправи продужен на годину дана (март 2022.)
 • да су у току преговори око продужења важења Посебног колективног уговора за запослене у управи и јавним службама, као и око измјена и допуна Закона о локалној самоуправи РС и Закона о државним службеницима РС.
 • да је свим члановима Синдиката и синдикалним организацијама пружен сваки вид помоћи у остваривању Законом утврђених права.
 1. Републички одбор Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске, прихватио је информацију о одржавању избора у синдикалним организацијама.
 1. Републички одбор Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске, донио је Одлуку о одржавању трећих спортско-рекреативних сусрета Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске.

Трећи спортско-рекреативни сусрети биће одржани крајем августа у Теслићу или Требињу, уколико то епидемиолошка ситуација буде дозвољавала.

 1. Републички одбор Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске, донио је Одлуку о мјесту и датуму одржавања Извјештајно-изборне Скупштине Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске.

Извјештајно-изборна Скупштина Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске, биће одржана у уторак, 15.06.2021.године у Теслићу (хотел „Кардиал“), са почетком у 12,00 часова. 

 1. Републички одбор Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске донио је Одлуку о броју, саставу и начину избора делегата Скупштине Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС.

На Извјештајно-изборној Скупштини Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске, биће разматран и усвајан Извјештај о раду за период 2018-2021.године, Програм рада  за период 2021-2025 годину, извршен избор органа ( Републички одбор, Статутарна комисија и Надзорни одбор), предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС, те извршен избор делегата за Конгрес Савеза синдиката РС и приједлог кандидата за органе Савеза синдиката Републике Српске.

Синдикалне организације су Синдикату локалне самоуправе, управе и јавних служби РС, дужне доставити имена делегата и приједлог кандидата за органе Синдиката, најкасније до 04.06.2021.године. 

 1. Позивају се све синдикалне организације да активно учествују у раду Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске, да дају своје приједлоге, примједбе и сугестије, како би се унаприједио рад Синдиката и одлуке доносиле на демократски начин у интересу чланства, а не појединаца.
 2. О овим донесеним закључцима у што краћем року упознати синдикално чланство.
  Све наше активности и активности Савеза синдиката РС, можете пратити путем веб странице Савеза синдиката РС,   www.savezsindikatars.org


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!