Osma sjednica Republičkog odbora Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS – Zaključci

Osma sjednica Republičkog odbora Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS - Zaključci

Na Osmoj sjednici Republičkog odbora Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS, održanoj 22.05.2021.godine, u Bijeljini, doneseni su sljedeći:

ZAKLJUČCI

1. Republički odbor Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske, prihvatio je informaciju o aktivnostima Saveza sindikata Republike Srpske, u vezi pregovora predstavnika Saveza sindikata Republike Srpske sa Vladom Republike Srpske o povećanju plata svim radnicima u Republici Srpskoj, a koje se odnosi na  povećanje najniže plate, povećanje neoporezivog dijela plate i povećanje plata u prosvjeti i kulturi, zdravstvu, policiji i pravosuđu.

Konstatovano je da će u Republici Srpskoj od 01.juna 2021.godine, biti povećana najniža plata na minimalno 540 KM , neoporezivi dio plate biće povećan sa 500 KM na 700 KM (kako bi se stvorila mogućnost da se svim radnicima poveća plata do 20KM), dok će povećanje plata u obrazovanju, kulturi, policiji i pravosuđu biti za 5%, a u zdravstvu za 6%.

1. Republički odbor lokalne samouprave, uprave i javnih službi Sindikata Republike Srpske prihvatio je informaciju o aktivnostima u vezi donošenje Zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu, o radu Radne grupe za izmjenu i dopunu Zakona o radu, te donošenju Strategije zaštite na radu u Republici Srpskoj.

Na Kongresu Saveza sindikata Republike Srpske, koji će biti održan 1.jula 2021.godine, biće razmatrane i donesene dvije razolucije koje se odnose na potpuno novo uređenje sistema plata u Republici Srpskoj i  benefitima članova sindikata u odnosu na one koji to nisu.

1. Republički odbor Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS prihvatio je informaciju o aktivnostima Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS, između dvije sjednice i konstatovao sljedeće:
  • da je između dvije sjednice Republičkog odbora, u Sindikatu lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS, formirana Sindikalna organizacija Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, te da je u fazi osnivanja Sindikalna organizacija Opštine Stanari.
  • da postupak preispitivanja reprezentativnosti Sindikata uprave RS, koji je podnio Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS, još nije završen, iz razloga što nije formiran Odbor koji vrši utvrđivanje i preispitivanje reprezentativnosti sindikata i poslodavaca, a sve iz razloga što je u Odbor, ispred Vlade RS, predložen i imenovan sekretar Sindikata uprave RS.
  • da su uz pomoć Saveza sindikata RS i Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS zaključeni kolektivni u govori u gradskim upravama Bijeljina, Prijedor, Trebinje, te u opštinama Pale i Bratunac.
  • da je Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u lokalnoj samoupravi produžen na godinu dana (mart 2022.)
  • da su u toku pregovori oko produženja važenja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u upravi i javnim službama, kao i oko izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi RS i Zakona o državnim službenicima RS.
  • da je svim članovima Sindikata i sindikalnim organizacijama pružen svaki vid pomoći u ostvarivanju Zakonom utvrđenih prava.
  1. Republički odbor Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske, prihvatio je informaciju o održavanju izbora u sindikalnim organizacijama.
  1. Republički odbor Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske, donio je Odluku o održavanju trećih sportsko-rekreativnih susreta Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske.

Treći sportsko-rekreativni susreti biće održani krajem avgusta u Tesliću ili Trebinju, ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala.

1. Republički odbor Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske, donio je Odluku o mjestu i datumu održavanja Izvještajno-izborne Skupštine Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske.

Izvještajno-izborna Skupština Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske, biće održana u utorak, 15.06.2021.godine u Tesliću (hotel „Kardial“), sa početkom u 12,00 časova.

1. Republički odbor Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske donio je Odluku o broju, sastavu i načinu izbora delegata Skupštine Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS.

Na Izvještajno-izbornoj Skupštini Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske, biće razmatran i usvajan Izvještaj o radu za period 2018-2021.godine, Program rada  za period 2021-2025 godinu, izvršen izbor organa ( Republički odbor, Statutarna komisija i Nadzorni odbor), predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS, te izvršen izbor delegata za Kongres Saveza sindikata RS i prijedlog kandidata za organe Saveza sindikata Republike Srpske.

Sindikalne organizacije su Sindikatu lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS, dužne dostaviti imena delegata i prijedlog kandidata za organe Sindikata, najkasnije do 04.06.2021.godine.

1. Pozivaju se sve sindikalne organizacije da aktivno učestvuju u radu Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske, da daju svoje prijedloge, primjedbe i sugestije, kako bi se unaprijedio rad Sindikata i odluke donosile na demokratski način u interesu članstva, a ne pojedinaca.
  2. O ovim donesenim zaključcima u što kraćem roku upoznati sindikalno članstvo.
    Sve naše aktivnosti i aktivnosti Saveza sindikata RS, možete pratiti putem veb stranice Saveza sindikata RS,   www.savezsindikatars.org

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!