Око 3.000 радника у ЈПШ „Шуме Српске“ биће оштећено по питању најниже плате

Око 3.000 радника у ЈПШ „Шуме Српске“ биће оштећено по питању најниже плате
Око 3.000 радника у ЈПШ „Шуме Српске“ биће оштећено по питању најниже плате

У ЈПШ “Шуме Републике Српске“ око 3.000 радника прима најнижу плату, која се на основу Измјена и допуна Закона о раду из јануара мјесеца ове године, а чије доношење је захтијевао Савез синдиката РС, увећава по основу минулог рада, прековременог и ноћног рада. Због свега наведеног је у овом јавном предузећу урађен и Програм за обрачун плата, у складу са Законом о раду.

Међутим, из кабинета генералног директора ЈПШ „Шуме Српске“ је 5. августа 2022. године стигао допис у коме се наводи да од примјене Закона о раду нема ништа и да се све враћа у ван законске оквире, уз образложење да је то стручно тумачење његове правне службе.

На одговор генералног директора ЈПШ „Шуме РС“ Славена Гојковића реаговала је и Јединствена удружена синдикална организација у ЈПШ „Шуме РС“, која је директору указала на мишљење Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС, у којем је јасно наведено да се на најнижу плату исплаћује, поред минулог, и прековремени рад. Упркос многобројним разговорима које смо водили са представницима овог јавног предузећа, разумјевања од стране Управе и даље нема. Радници поручују да ће, умјесто на годишње одморе, ићи пред зграду Управе ЈПШ „Шуме РС“ у Сокоцу и Бањалуци. Радници траже помоћ и од ресорног министарства и Владе Републике Српске.

Важно је напоменути да се са цијеном рада од 160 КМ, која је потписана 1. јула ове године, такође калкулише у овом предузећу и да се даје налог од директора да се обрачунава у мањем износу.

ПРЕДСЈЕДНИК

Душан Марковић с.р.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!