Ограничењем маржи ублажити поскупљење животних намирница

Ограничењем маржи ублажити поскупљење животних намирница
Ограничењем маржи ублажити поскупљење животних намирница

Савез синдиката Републике Српске, као највећа, озбиљна и одговорна синдикална организација позива Владу Републике Српске да преиспита Уредбу о ограничавању марже у промету робе, како би смањеном маржом на велико и мало Влада Републике Српске ублажила неконтролисана и изузетно висока поскупљења основних животних намирница, нафте и нафтних деривата. У посљедњих неколико мјесеци на тржишту имамо свакодневна поскупљења основних артикала као што су брашно и производи од брашна, млијека и млијечних производа, масти и уља, меса и месних прерађевина, која представљају основне производе који су неопходни за голу егзистенцију.

Плате радника, као ни просјечна плата у Републици Српској, не могу да попуне потрошачку корпу за четворочлану породицу, која је у мају мјесецу ове године износила 1930,74 КМ. Како се већ од јесени очекује нови талас поскупљења основних животних намирница, због цијене раста жита на свјетском тржишту, од Владе РС захтијевамо да максимално смањи марже. Треба имати на уму да је Влада Републике Српске својим мјерама издвојила на десетине милиона марака из буџета Републике Српске као подршку привредним субјектима у Српској, што смо као синдикат и подржали. Очекујемо да Влада РС на исти начин помогне грађанима, односно радницима Републике Српске, како би имали што мање посљедица по кућни буџет и како би се зауставило додатно урушавање економског и социјалног положаја запослених.

Савез сидниката Републике Српске позива Владу РС да што прије отпочнемо преговоре око повећања плата за све раднике у Српској, јер је то једини начин да се поправи стандард радника и заустави одлазак квалификоване радне снаге из РС у друге земље, за бољим платама и сигурнијим радним мјестима. Савез синдиката Републике Српске упознао је Владу РС са Резолуцијом о систему плата у РС, а која је усвојена на 7. Конгресу Савеза синдиката РС. Ми као озбиљан социјални партнер смо спремни да снагом аргумената и чињеница сједнемо за преговарачки сто и да заједно са Владом и послодавцима разговармо о новом повећању плата. Цијенимо да свако повећање плата повећава потражњу роба и услуга, а самим тим утиче и на раст БДП-а у Републици Српској. И синдикату и Влади и послодавцима основни задатак је управо бољи и квалитетнији живот свих грађана у Републици Српској.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!