Одржана ванредна сједница Економско-социјалног савјета Републике Српске

Одржана ванредна сједница Економско-социјалног савјета Републике Српске (Snapshot Дневник РТРС)
Одржана ванредна сједница Економско-социјалног савјета Републике Српске (Snapshot Дневник РТРС)

Ванредна сједница Економско-социјалног савјета Републике Српске одржана је јуче у Бањој Луци, у просторијама Републичке управе за инспекцијске послове. Чланови Економско-социјалног савјета РС разматрали су Приједлог програма економских реформи Републике Српске за период 2024-2026. година (по хитном поступку), као и Приједлог буџета Републике Српске за 2024. годину, такође по хитном поступку. Савез синдиката Републике Српске гласао је за Приједлог програма економских реформи Републике Српске за период 2024-2026. година, а против Приједлога буџета за 2024. годину, јер већина гранских синдиката буџетских и фондовских корисника, а који дјелују у оквиру Савеза сидниката Републике Српске, није у Буџету за наредну годину препознала повећање плата и примања. Од укупно пет гранских сидниката буџетских и фондовских корисника, једино Синдикат образовања, науке и културе Српске подржава Буџет, јер је предвиђено додатних 22 милиона КМ у наредној години за изједначавање платних коефицијената запослених у образовању и култури са високом стручном спремом, са осталим радницима у управи.

Прије усвајања дневног реда сједнице Економско-социјалног савјета Републике Српске, Савез синдиката РС изразио је својe незадовољство и упутио оштар протест министру рада и борачко-инвалидске заштите, који је и предсједник Економско-социјалног савјета због чињенице да ће се на дневном реду Народне скупштине РС у уторак, 12. децембра 2023.године, наћи измјене три важна закона за раднике, које је Влада РС усвојила на сједници, а да их претходно није упутила на Економско-социјални савјет.

Наиме, Савез синдиката Републике Српске најоштрије осуђује и не прихвата никакво упућивање у процедуру закона који се директно тичу радника Републике Српске, а то су Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености,  Приједлог закона о измјени Закона о раду – по хитном поступку  и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити – по хитном поступку. Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС је у складу са законским обавезама, био дужан да формира радну групу коју чине три социјална партнера, представници синдиката, послодаваца и Владе Републике Српске, како би извршио анализу постојећих закона. Савез синдиката Републике Српске је, као озбиљан социјални партнер, упутио оштар протест и предсједнику Владе Републике Српске.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!