Одржана сједница Републичког одбора Синдиката текстила, коже и обуће Републике Српске

Одржана сједница Републичког одбора Синдиката текстила, коже и обуће Републике Српске
Одржана сједница Републичког одбора Синдиката текстила, коже и обуће Републике Српске

У Теслићу је 3. септембра 2023. године одржана заједничка сједница Републичког одбора и Статутарно-надзорног одбора Синдиката текстила, коже и обуће Републике Српске. На сједници је било ријечи о активностима у овом синдикату, са посебним освртом на економско-социјални положај радника у овој грани прерађивачке индустрије. Чланови Републичког одбора и Статутарно-надзорног одбора Синдиката текстила, коже и обуће Републике Српске упознати су са Закључком Владе Републике Српске у вези отпочињања преговора социјалних партнера у циљу усаглашавања и дефинисања одредби колективних уговора, које се тичу утврђивања основа за обрачун плата и платних коефицијената у Републици Српској.

Чланови Републичког одбора у потпуности су подржали захтјев Савеза синдиката Републике Српске, којим се тражи повећање плата и доношење новог система плата у Српској, како би сви радници имали плату утврђену према сваком радном мјесту и стручној спреми, а не да репер за утврђивање плата у реалном сектору буде само најнижа плата, као што је то сада случај. У Савезу синдиката Републике Српске дуго се радило на изради овог документа, којим би се уредили најнижи износи плата за сваку квалификацију радника који се налази у неком привредном субјекту. Коефицијент по стручним спремама, предвиђен систематизацијом послова и радних задатака, множи се са износом најниже плате и на тај износ се додају сва она увећања за која се Савез синдиката Републике Српске изборио и која су дефинисана Законом о раду РС.

Претходно је, у организацији овог гранског синдиката, одржан семинар у сарадњи са колегама из Новог синдиката Хрватске у оквиру „Clean Clothes” кампање, Међунардне организације која се бори за боље радне услове у текстилној и обућарској индустрији. Тренутно се спроводи кампања „Плати своје раднике“ и усмјерена је према модним компанијама које су отказале наруџбе нашим фабрикама за производњу одјеће и обуће.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!