Одржана сједница Републичког одбора Синдиката правосуђа РС

Одржана сједница Републичког одбора Синдиката правосуђа РС
Одржана сједница Републичког одбора Синдиката правосуђа РС

Анализа реализације Споразума са Владом Републике Српске у вези повећања плата за запослене у правосудним институцијама РС, Одлука Уставног суда РС у вези накнаде за топли оброк за носиоце правосудних функција и Закон о извршењу кривичних санкција кључне су тачке дневног реда данашње сједнице Републичког одбора Синдиката правосуђа РС, која је одржана у Дому синдиката у Бањалуци. Предсједник Синдиката правосуђа РС Синиша Петровић каже да гранским синдикатима, потписницима Споразума из Министарства финансија РС на састанку радне групе нису саопштене добре вијести.

„Оно што могу овдје рећи јесте да смо од представника Министарства финансија добили анализу стања буџета и за нас је то катастрофално, јер је јасно да се буџет не пуни предвиђеном динамиком. Ми смо тражили у оквиру Споразума да се уради анализа и на основу ње процијени колико би требало бити повећање плата запосленим у правосуђу и осталим буџетским корисницима. Међутим, ми нисмо добили анализу од Министарства финансија, само анализу буџета, али смо зато ми урадили анализу која каже да у априлу 2023. године само за прехрану треба 360 КМ више у односу на април мјесец 2021. године, а за укупне трошкове 500 КМ више. Ово је јасан показатељ да повећање плата није пратило и не прати трошкове живота“, каже Петровић.

Поручује да ће Синдикат правосуђа и даље остати при истом захтјеву, јер је повећање плата неопходно. Осврћући се на недавну Одлуку Уставног суда РС у вези накнаде за топли оброк за носиоце правосудних функција, Петровић каже да је јасно да се овакве одлуке не коментаришу, већ проводе, а посљедица поменуте одлуке је дискриминирајућа према административним радницима у правосудним институцијама и овлаштеним службеним лицима.

„Имамо данас ситуацију да у једну зграду улазе и судије и тужиоци и остало административно особље. Једни имају топли оброк,  други немају, судије и тужиоци имају регрес, остали радници немају. Такође судије и тужиоци имају право накнаде по основу стажа у висини од 0,5%, а остали немају исто право. Ми имамо три основа по којима су амдинистративни радници дискриминисани. Закључили смо да ћемо анализирати ову одлуку Уставног суда и поднијећемо иницијативу Уставном суду за оцјену уставности Закона о платама за амдинистративне раднике у правосудним институцијама по елементима дискриминације и тражићемо подршку удружења судија и тужилаца. Наш Републички одбор је донио одлуку о штрајку упозорења због дискриминације радника у односу на судије и тужиоце по питању накнаде за топли оброк и регрес“, каже Петровић.

Младен Башевић, предсједник Синдикалне организације Основног суда Соколац и члан РО Синдиката правосуђа РС поручује да нико не жели у овом синдикату да умањи било каква права, али је важно да јавност зна да су административни радници дискриминисани у односу на носиоце правосудних функција.

„Ви знате да ми заједно радимо у истим канцеларијама, једни без других не можемо радити. Од амдинистративних радника зависи посао судија и тужилаца и морамо имати исте накнаде. Законом о раду и Уставом је дефинисано да се стечена права не могу умањивати, а умањују нам се. Наш посао носи велику одговорност. Одговорни смо судијама и тужиоцима и према странкама у свом раду и у свом дјеловању“, каже Башевић.

Сједници Републичког одбора Синдиката правосуђа РС присуствовали су и представници Министарства правде РС. Перо Дуњић,  помоћник министра правде за извршење кривичних и прекршајних санкција РС каже да су сагласни да Влада РС у складу са својим могућностима уведе топли оброк за све запослене у правосудним институцијама и да се права изједначе са судијама и тужиоцима.

Када је у питању Закон о извршењу кривичних санкција, Синдикат правосуђа РС је предложио да се  уједначе права свих овлаштених службених лица која раде у правосудним институцијама са овлаштеним службеним лицима припадника Министарства унутрашњих послова РС. Ратко Чумић, замјеник предсједника Синдиката правосуђа РС каже да се данас дуго разговарало о томе, подсјећајући да овлаштена службена лица у правосуђу раде изузетно тежак посао. У Министартсву правде РС кажу да су сагласни са приједлозима Синдиката правосуђа РС у вези са изједначавањем наведених права  овлаштених службених лица из свих шест Казнено-поправних завода у Српској, а има их око 500.

„Настојаћу у наредном периоду и борићу се за то да се ово питање ријеши,  јер су захтјеви синдиката оправдани. Важно је да се у Закон о извршењу кривичних санкција уведе члан који ће регулисати њихово пензионисање“, поручује Дуњић.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!