Одржана сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске

Одржана 11. сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске
Одржана 11. сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске

У Теслићу je данас одржана 11. Сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске, а на дневном реду је, између осталог, било ријечи о повећању најниже плате и секторских плата, са циљем смањења сиромаштва, неједнакости и одлива радне снаге из Републике Српске и Приједлогу мјера Савеза синдиката Републике Српске за Програм економских реформи за период 2020-2022. година.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске поручила је да је Савез синдиката израдио коначни документ „Веће плате и бољи услови рада за останак радника у Републици Српској“, који ће сутра бити упућен на адресу Владе РС и на основу поменутог документа биће затражена Тематска сједница Владе Републике Српске. Први дио документа односи се на истраживање које је провео Савез сидниката РС о условима рада, други научни – о стању и мјерама како да се заустави одлазак радне снаге из Републике Српске, а трећи дио документа је Приједлог закључака који ће бити упућени у Владу РС.

„Овај документ је важан, јер представља стање привредних кретања у Републици Српској, раста БДП-а, раста плата, али и бенефита који су послодавци добили у овом периоду у Републици Српској и изненадили смо се колико је Влада РС била наклоњена привредницима. Без таквог документа ми ћемо имати ситуацију какву имамо сада, да послодавци губе вољу да преговарају о колективном уговору, да причају да треба повећати плате као да ће то неко други урадити умјесто њих, а од Владе Српске, као социјалног партнера, очекујемо да прихвати документ. Циљ је да се повећа најнижа плата, да се повећају секторске плате и да радници буду више мотивисани, а да послодавци не буду себични и да не користе све бенефите које им даје држава, а нису спремни да своју добит дијеле радницима“– поручила је Ранка Мишић.

Подаци Савеза синдиката РС показују да је у задњих 10 година плата у РС расла свега 12 марака на годишњем нивоу. Зато ће Савез сидниката РС по први пут од Владе тражити да се донесе трогодишњи документ, како би се пројектовао раст плата од 10% сваке године, јер би само тако имали значајнији раст плата у Републици Српској.

Горан Станковић, генерални секретар Савеза синдиката РС је, говорећи о реформским мјерама, рекао да ће Савез синдиката РС и ове године на адресу Владе послати Приједлог мјера за Програм економских реформи за период 2020-2022. година. Економске реформе су написане у складу са Меморандумом о заједничким мјерама за период 2018-2020. година, који је Савез синдиката РС потписао са Владом РС и подијељене су у три групе: законодавне активности, стратешке активности и социјални дијалог и због тога је важно да Влада РС приједлоге мјера Савеза синдиката и усвоји. Савез синдиката РС захтјева потпуну реализацију започетих активности на доношењу измјена и допуна Закона о раду, Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, Закона о инспекцијама, Закона о здравственој заштити, Закона о здравственом осигурању и Закона о мобингу, те доношење Стратегије безбједности и заштите здравља на раду, те потпуну реализацију Програма социјалног збрињавања.

„У области социјалног дијалога ми желимо закључивање колективних уговора – општег и посебног, како би Инспекторат и Пореска управа могли да контролишу обрачун и висину плате јер нам садашње стање говори да, нажалост, већина послодаваца, нарочито у приватном сектору, исплаћују најнижу плату и за средњу стручну спрему, квалификоване раднике, па чак и високу стручну спрему“– рекао је Станковић.

Савез синдиката РС жели и нови систем исплате плата јер тренутно законски систем има 15 дефиниција плата, што узрокује конфузију, а послодавци интерне акте, појединачне одлуке и уговоре о раду користе да утврђују висину плата радницима у Српској.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!