Одржана конференција „Ка одрживој индустрији текстила, одјеће, коже и обуће у БиХ“

Одржана конференција „Ка одрживој индустрији текстила, одјеће, коже и обуће у БиХ“
Одржана конференција „Ка одрживој индустрији текстила, одјеће, коже и обуће у БиХ“

У Сарајеву је у периоду од 25-26. октобра 2023. године одржана конференција „Ка одрживој индустрији текстила, одјеће, коже и обуће у БиХ“. Конференција је организована у оквиру пројекта EU4Business Recovery, којег суфинансирају Европска унија и њемачка Влада. Организатори конференције су Међународна организација рада (МОР)  и industriAll Европски синдикат, чија је активна  чланица и Синдикат текстила, коже и обуће Републике Српске.

На Конференцији је представљен Извјештај о израженим потребама у индустрији текстила, одјеће, коже и обуће у БиХ. У извјештају се, између осталог, наводи да ова грана, без обзира на огромне поремећаје на тржишту који су задесили ЕУ и БиХ, наставља са својом важном улогом у економији, како у смислу запошљавања тако и у смислу доприноса међународној економској сарадњи. Наводи се и да је остварен одређен степен напретка у модернизацији производних погона и увођењу нових технологија. Према званичним подацима, индсутрија текстила, одјеће, коже и обуће је током 2022. године имала 459 активних предузећа и око 33.700 радника у БиХ, од чега 14.000 у Републици Српској.

Конференција је окупила синдикате из сектора текстила, коже и обуће, уније послодаваца, представнике владиног сектора и образовне инстутуције. На конференцији је учествовала делегација Синдиката текстила, коже и обуће Републике Српске, на челу са предсједником Данком Ружичићем. Ружичић је био и учесник панела „Које мјере су потребне за јачање социјалних партнера и подршку у проналажењу обострано корисних рјешења“. На конференцији је закључено да су радници најважнији ресурс у овој грани и да је угрожено синдикално дјеловање и социјални дијалог, који не постоји не само у грани текстила, коже и обуће, већ у цијелом реалном сектору. Унија послодаваца Републике Српске и гранска удружења послодаваца не желе да преговарају о колективним уговорима већ пуних седам година, односно од ступања на снагу новог Закона о раду у Републици Српској.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!