Одржан штрајк упозорења у бањалучким вртићима

Одржан штрајк упозорења у бањалучким вртићима
Одржан штрајк упозорења у бањалучким вртићима

У свих 30 бањалучких вртића јутрос је у периоду од 7.00 до 8.00 часова одржан штрајк упозорења. Повећање плата, потписивање колективног уговора и побољшање материјалног статуса запослених у овој јавној установи захтјеви су радника Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука. Предсједница Синдикалне организације ове јавне установе Сњежана Маркић Стојаковић подсјећа да плате за 430 радника нису повећане пуних 17 година и да васпитач са ВСС има плату која је нижа од просјечне плате у Републици Српској.

 „Васпитачи немају плату већу од 1.100 КМ. Обећано нам је повећање од 50 КМ од августа, али то се није десило, као ни потписивање новог колективног уговора. Радници су још једном показали своје велико незадовољство због неиспуњења наших захтјева. Морам нагласити да је основни циљ штрајка упозорења повећање плата и не желимо да било ко данашњи штрајк упозорења доводи у политичку конотацију. Надам се да ће они који су надлежни сјести и разговарати, како би дошло до повећања плата“, каже Сњежана Маркић Стојаковић.

Мирјана Благојевић као васпитач ради већ 26 година. Каже да се радници штрајком боре за своја права и права њихових породица које хране.

„Прича о повећању плата се сада интезивирала јер су трошкови живота јако поскупјели, инфлација је страховито висока и као и свима, тако је и нама потребно повећање плата. Ми смо људи који радимо посао из љубави, ми смо овдје да васпитамо и образујемо вашу дјецу и то радимо из љубави“, каже Мирјана Благојевић.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић каже да је синдикална организација бањалучког Центра за предшколско васпитање и образовање једна од 370 синдикалних организација које дјелују у оквиру овог гранског синдиката.

 „Данас су радници показали јединство и упозорили и послодавца и оснивача да врло озбиљно схвате ову ситуацију. Ми апсолутно пружамо подршку, а о наредним корацима одлуку ће донијети синдикална организација Центра“, каже Гњатић.

Подсјећамо, Синдикални одбор Синдикалне организације ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање Бањалука донио је одлуку о одржавању штрајка упозорења, јер запослени у прешколским установама града Бањалука већ дуже вријеме траже повећање плата и потписивање новог појединачног колективног уговора, а захтјеви, упркос многим обећањима, нису испуњени.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!