Одмазда над синдикалцима под плаштом короне у „НОВА ДИПО“ д.о.о. Горњи Подградци

Одмазда над синдикалцима под плаштом короне у „НОВА ДИПО“ д.о.о Горњи Подградци
Одмазда над синдикалцима под плаштом короне у „НОВА ДИПО“ д.о.о Горњи Подградци

Предузеће  „Дрвна индустрија Подградци“, које, након приватизације 2008. године, добија назив „НОВА ДИПО“, је једино предузеће у области индустријске прераде дрвета на подручју Републике Српске и БиХ које постоји већ 156 година.

Предузеће запошљава око 300 радника и услуге које врши јесу производња намјештаја, као и израда паркета и резане грађе.

Како тврде у компанији, успјешно послују дуги низ година захваљујући тежњи да се постигне и одржи висок квалитет финалних производа које предузеће нуди својим купцима. Истичу да компанија посједује чврст став у погледу сталног усавршавања, како самог процеса производње, тако и радника.

Да није све како је представљено, доказују откази уговора о раду члановима Синдиката.

Радници „Нова Дипо“ д.о.о. Горњи Подградци су, због исцрпљујућих услова рада  и лоших стандарда здравља, безбједности и заштите на раду, почетком 2020. године, основали синдикалну организацију у саставу Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске, у циљу побољшања и заштите својих законом загарантованих права. Ова њихова одлука узнемирила је руководство компаније и од тада креће одмазда према синдикалцима, а све под изговором смањеног обима посла због новонастале ситуације изазване корона вирусом.

Чланови Синдикалног одбора, заједно са предсједником синдикалне организације су послани на „чекање“ и од марта мјесеца 2020. године више никада нису ушли у фирму. За то вријеме, на њиховим радним мјестима радили су радници којима су продужавани уговори о раду, запошљавани су и нови радници, а потребе за радом чланова Синдиката није било, иако су то радници који имају дугогодишње искуство у овом послу.

Како истичу чланови Синдиката, ово је фирма која не признаје доброг, поштеног и вриједног радника, само зато што је члан Синдиката, те је послодавац 18.1.2021. године,  отказао уговоре о раду, односно прогласио за технолошки вишак одбор Синдиката и још 21 радника, иако су то радници који раде 25-30 година, дјеца погинулих бораца, радници који су се истицали својим радом и у сваком моменту били на располагању послодавцу.

Напомињу да послодавац није измирио обавезе уплате пореза и доприноса у задње двије године према радницима, иако је отказао уговоре о раду, тако да су ови радници остали ускраћени за  своја права за вријеме незапослености.

Нажалост, синдикалци нису добили ни заштиту од стране државних органа јер, како кажу, и поред посјете Инспекције и обраћања Агенцији за мирно рјешавање радних спорова, стање у компанији се није промјенило.

Све ово није застрашило ове храбре синдикалце који неће одустати у својој борби и који ће заједно са својим гранским синдикатом укључити међународне организације  како би истрајали у заштити својих права и сачували достојанство радника у Републици Српској.

Синдикат шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске затражиће од Међународне организације грађевинарства, дрвне индустрије и шумарства (BWI) чији је дугогодишњи члан, и од Одбора ФСЦ стандарда да се укључи у рјешавање ових проблема јер је ово директно кршење радничких и синдикалних права загарантованих конвенцијама Међународне организације рада, као и кршење стандарда ФСЦ на основу којих им се могу одузети права на сертификацију.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!