Одмах утврдити износ најниже плате за 2023. годину

Одмах утврдити износ најниже плате за 2023. годину
Одмах утврдити износ најниже плате за 2023. годину

Савез синдиката Републике Српске од предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића захтијева да у складу са законским овлашћењима одмах, јер времена више нема, утврди нови износ најниже плате за 2023. годину.

„Подсјећамо Вас да смо у задњих шест мјесеци, цијенећи инфлацију, односно драстичан пораст трошкова живота, али и услуга, захтијевали да утврдите нови износ најниже плате. Ви то нисте учинили. Повећали сте плате у јавном сектору неколико пута током ове године и ми смо у томе учествовали, али нисте, иако то повећање не утиче на јавна буџетска средства, повећали износ најниже плате“.

Према подацима Пореске управе Републике Српске, за септембар 2022. године 65.985 радника у реалном сектору прима најнижу плату и мање од тога. До износа од 1.000 КМ плату прима 150.547 радника. То значи да више од половине запослених заради плату за свој поштен рад до 1.000 КМ и то у тренутку када је за храну једној четворочланој породици потребно 1.035 КМ, према посљедњим подацима за октобар мјесец ове године.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!