Одлука Уставног суда потврда да нико не може да буде изнад Устава и Закона

Одлука Уставног суда Републике Српске да незаконитим и неуставним прогласи посебни колективни уговор за запослене у области локалне самоуправе, који су потписали министар управе и локалне самоуправе у Влади РС Сенка Јујић и предсједник Синдиката управе РС Божо Марић је за Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби РС, који дјелује у оквиру Савеза синдиката Републике Српске, очекивана и једина исправна одлука. Из Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС поручују да је правда задовољена, а да су за посљедице које могу произаћи из овакве одлуке једини кривци потписници посебног колективног уговора, на челу са министром управе и локалне самоуправе РС Сенком Јујић.

Иако је госпођа Јујић у више наврата упозорена од стране Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС да не треба да стави свој потпис на посебни колективни уговор, јер је то у супротности са Уставом и Законом, она је то ипак учинила. Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби РС је прије тачно годину дана поднио Уставном суду иницијативу за оцјену уставности и законитости колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе, који су закључили Министарство управе и локалне самоуправе РС и Синдикат управе РС, свјесно и противзаконито изостављајући репрезентативни Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби РС, а фаворизујући Синдикат управе. У наредном периоду ће против одговорних Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби РС поднијети кривичне пријаве и тражити одговорност оних који су учествовали у припреми таквог неуставног и незаконитог акта и ставили свој потпис на колективни уговор.

Подсјећамо, Уставни суд Републике Српске одлучио је 22. фебруара 2023. године да одлука о примјени одредаба посебног колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе Републике Српске, коју је донијела Влада РС и посебни колективни уговор о измјенама посебног колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе РС није у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о раду.

Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби РС је, као већински синдикат у области локалне самоуправе и одговоран социјални партнер у складу са законским овлашћењима на вријеме потписао појединачне колективне уговоре у јединицама локалне самоуправе са послодавцем и тиме у потпуности заштитио своје чланове и њихова загарантована права, а значајан број синдикалних организација је већ испреговарао нове цијене рада и веће плате, већ од јануара мјесеца ове године.

Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби РС је још раније упутио захтјев министру управе и локалне самоуправе РС Сенки Јујић за отпочињање преговора за закључивање новог посебног колективног уговора за запослене у локалној самоуправи, који би требао донијети више права и боље услове рада, једноставно веће плате и за то ћемо се и даље борити.

Нови посебни колективни уговор за запослене у локалној самоуправи се не може закључити без већинског, репрезентативног синдиката у локалној самоуправи и биће у интересу свих запослених у локалној самоуправи, а не по жељама Министарства управе и локалне самоуправе РС и појединих синдикалних лидера.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!