Одбијен Захтјев Уније послодаваца Републике Српске за укидање минулог рада на најнижу плату

Одбијен Захтјев Уније послодаваца Републике Српске за укидање минулог рада на најнижу плату
Одбијен Захтјев Уније послодаваца Републике Српске за укидање минулог рада на најнижу плату

Одлуком Уставног суда Републике Српске одбијен је захтјев Уније послодаваца Републике Српске за оцјену уставности и законитости члана 128 став (3) Закона о раду (,,Службени гласник Републике Српске,, број: 1/16, 66/18  119/21) којим је регулисано да се најнижа плата увећава по основу радног стажа.

Ова одредба Закона о раду је у примјени од 1.1.2022. године, када је, након пуних шест година упорног рада, прихваћен захтјев Савеза синдиката Републике Српске да се исправи дугогодишња неправда према радницима који примају најнижу плату, да и они, као и сви други радници у Републици Српској, имају право увећања плате по основу радног стажа (минулог рада) и то најмање 0,3 % за сваку навршену годину радног стажа.

Ово је још један доказ, како се Унија послодаваца Републике Српске односи према радницима у Републици Српској, гдје себи узимају за право да раднику који има  једну годину стажа, присвоје 2,10 КМ, па до  радника који има 39 година стажа, присвоје 81,90 КМ на мјесечном нивоу, по основу радног стажа, односно да тај новац остане у њиховим џеповима.

Важно је напоменути да је Уставни суд Републике Српске констатовао, оно што је Савез синдиката Репубике Српске све ове године тврдио, да најнижа плата коју утврди Влада Републике Српске  представља основну плату ( коефицијент х  цијена рада) односно стартну плату на коју иду сва увећања плате (прековремени рад, рад ноћу, рад празником, стимулација…) и сва друга примања радника (топли оброк, превоз, регрес).

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР
Горан Станковић

 

Одлука Уставног суда – .пдф


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!