О положају радника у финансијским организацијама и телекомуникацијама

О положају радника у финансијским организацијама и телекомуникацијама
О положају радника у финансијским организацијама и телекомуникацијама

Предсједници Синдиката финансијских организација и радника Телекомуникација указали су данас у Бањалуци на положај запослених у овим областима. Грански колективни уговор у финансијским организацијама није потписан. Предсједница овог синдиката Селена Ратковић каже да је гранско удружење послодаваца добило позив за преговоре и да постоје назнаке да ће до тога и доћи. За сада само Лутрија РС и Аутопутеви имају потписане Појединачне колективне уговоре. Иако према званичним подацима Завода за статистику Републике Српске ова дјелатност заузима прво мјесто по висини просјечне плате, ситуација у пракси ипак је другачија.

 „Морате узети у обзир да се у тај просјек од 1.500 КМ рачунају плате менаџера и чланова управе, тако да то не показује право стање плата у финансијским институцијама, гдје одређени број радника, посебно радници на шалтеру имају плате испод просјечне плате у Српској“, каже Селена Ратковић.

За разлику од финансијских организација и осталих синдиката у привреди, у области телекомуникација ситуација је повољнија. Грански колективни уговор  потписивали су већ два пута,  ускоро ће и трећи. Све је дефинисано и усклађено са законом о раду, каже предсједник Синдиката радника Телекомуникације РС Коста Бундало.

 „Сад смо у ситуацији да разговарамо са послодавцем о повећању примања гдје ћемо издвајати топли оброк из плате и ићи ка томе да се примања свим радницима увећају“, каже Коста Бундало.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!