Никола Црнчевић: Сачувати част и достојанство хероја у бијелим мантилима

Представници Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске упутиће иницијативу Влади Републике Српске и ресорном министарству за повећање цијене рада од 10%, односно повећањем на 175 КМ. Ово је закључак данашње сједнице Републичког одбора овог синдиката. Иницијатива ће бити достављена одмах након формирања Владе Републике Српске, јер је најважније сачувати достојанство и част хероја у бијелим мантилима, каже предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Никола Црнчевић. Он је на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци поручио да се овај синдикат не слаже са планираним повећањем плата од 5%, које је предвиђено од јануара мјесеца наредне године и дефинисано у Споразуму, који су потписали други грански синдикати.

„Ми нисмо потписали Споразум, који предвиђа повећање плата од 5% само одређеним категоријама, односно оним радницима чије су плате испод износа просјечне плате у Републици Српској за 2022. годину. За нас је то било неприхватљиво и зато нисмо ставили свој потпис на Споразум.  Од 1. јануара 2023. године повећање плата у распону од 36,58 до 57,8 КМ добиће НК или ВК радници,  док медицинске сестре са вишом стручном спремом  и љекари, који су носиоци посла у здравственим установама, неће добити ни једну марку“, поручује Црнчевић.

Примјера ради, љекар специјалиста има почетну плату од 2.073 КМ. Чланови Републичког одбора Синдиката здравства и социјалне заштите РС, Зоран Милутиновић и Горан Обреновић, поручују да ће наставити своју борбу.

„Сматрамо да су топли оброк и регрес уставна категорија и ми га се нисмо одрекли. Ми ћемо се и даље наставити борити за оно што нас следује. Свако повећање плата ћемо увијек поздравити, али одвајање да неко добије, а неко не, није у реду. Ако је повећање, нека буде свима. Доћи ћемо у ситуацију да ССС приђе вишој и ВСС у том распону“, сматра Милутиновић.

„Ово повећање од 5% нисмо прихватили, јер не желимо да се одрекнемо права на топли оброк и регрес. Морамо се борити да сви добију повећање плата, а не само одређене категорије“, поручује Обреновић.

Из Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске поручују и да ће у наредном периоду тужити све оне послодавце који не буду редовно исплаћивали плате у здравственим установама.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!