Ниједан запослени у школама у Српској неће добити отказ нити ће бити технолошки вишак

Ниједан запослени у школама у Српској неће добити отказ нити ће бити технолошки вишак
Ниједан запослени у школама у Српској неће добити отказ нити ће бити технолошки вишак

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић је, након састанка са министром просвјете и културе РС Наталијом Тривић, добио увјеравања да ће се и у наредној школској години наћи посао за све раднике запослене на неодређено вријеме и да ће они имати пуну норму и пуну плату.

„Ученика је све мање и сваке године се уписује мање првачића. У претходном периоду смо имали проблема по том питању и то рјешавали у складу са датим околностима“, нагласио је Гњатић.

На састанку је било ријечи и о могућем или дјелимичном технолошком вишку радника. Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да, док год је на позицији ресорног министра, ниједан запослени у школама у Српској неће добити отказ нити ће бити технолошки вишак, јер је њихов квалитет потребан у реформским процесима који се тренутно воде.

„Одређен број параметара показује мањи број ученика у школама и то нам диктира начин организације наставе, односно наставничких норми. Тако ћемо и овај пут имати одређени број наставника који би требао да изгуби норму или остане без пуне норме. Заједнички желимо да сачувамо квалитет које нуде кроз унапређење и реформу процеса образовања“, рекла је Тривићева новинарима након састанка са предсједником Синдиката образовања, науке и културе Српске Драганом Гњатићем.

Саговорници су изразили заједнички став да школа почне 1. септембра и да се ученици врате у школске клупе, као прије појаве вируса корона уз обазривост, како то буде диктирала епидемиолошка ситуација.

Тривићева очекује да ће до краја августа бити обављена потпуна вакцинација свих запослених у просвјети који су изразили жељу да буду вакцинисани, а упућен је и допис свим директорима основних и средњих школа, као и предшколских установа, да у сарадњи са домовима здравља на свом подручју организују вакцинацију. Драган Гњатић је навео да синдикат инсистира на добровољности радника када је ријеч о имунизацији и подржава процес вакцинације против вируса корона, јер се тиме штити и здравље просвјетних радника, али и свих грађана Српске, те очекује да ће што прије бити извршена масовна вакцинација просвјетних радника.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!