Неопходан Посебни колективни уговор за запослене у предшколским установама

У Бањалуци је данас, у организацији Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске, одржан састанак синдикалних организација предшколских установа у Републици Српској, а централна тема састанка била је усаглашавање приједлога Посебног колективног уговора за запослене у јавним предшколским установама у Српској. Предсједник СОНК-а Драган Гњатић истакао је да су слични Колективни уговори већ потписани у локалној самоуправи, као и социјалној заштити и да не види ни један разлог зашто то још није учинило и Министарство просвјете и културе Републике Срспке, на челу са Наталијом Тривић.

„Закључак састанка је да  хитно, што прије морамо овај посао завршити и потписати Посебни колективни уговор, јер радници у предшколским установама немају правни основ да добију плату према важећим прописима. Тражимо од представника Министарства просвјете и културе Републике Српске да што прије реагују и да наставимо преговоре. Радни метријал им је већ достављен“, каже Гњатић.

Од 30 предсједника синдикалних организација предшколских установа Републике Српске, састанку је присуствовало њих 28, као и директори предшколских установа из Бањалуке, Требиња, Фоче и Зворника. Данашња дискусија ће помоћи Синдикату да у наредном периоду има врло аргументоване и квалитетне ставове на ову тему.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!