Неопходан наставак преговора у циљу побољшања материјалног положаја запослених у здравству

Неопходан наставак преговора у циљу побољшања материјалног положаја запослених у здравству
Неопходан наставак преговора у циљу побољшања материјалног положаја запослених у здравству

Представници  Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске позивају српског члана Предсједништва БиХ, господина Милорада Додика и предсједника Владе Републике Српске, господина Радована Вишковића на заједнички састанак, како би се укључили у преговоре око повећања плата радницима запосленим у здравству и договорили висину и динамику повећања плата. У циљу даљег побољшања материјалног положаја радника запослених у здравству, неопходно је што прије наставити преговоре око повећања цијене рада са 145 на 160 КМ. Повећање плата од 6 %, као и повећање плата до 20 КМ кроз повећање неопорезивог дијела плате са 500 на 700 КМ није довољно и представља само мали корак у побољшању економско – материјалног положаја радника запослених у здравству.

Синдикат здравства и социјалне заштите Републике Српске као већински репрезентативни Синдикат у овим областима подсјећа власт и јавност у Републици Српској да радници запослени у здравству имају мања примања него 2008. године,  директори самостално уређују платне разреде, радници  немају право на топли оброк и регрес, прековремени сати се не плаћају, није на правилан начин регулисана приправност и дежурство, као ни рад у смјенама. Уколико се хитно не уради ништа на новом повећању плата у што краћем року, доћи ће до наставка одлива радника у европске земље и Федерацију БиХ.

У наредних 15 дана биће одржани састанци синдикалних организација из области здравства на подручју цијеле Републике Српске, како би се анализирало стање по установама и предложио план активности синдикалне борбе, уколико преговори око повећања плата не доведу до резултата. Након тога ће бити донесена Одлука о видовима синдикалне борбе у циљу остваривања својих захтјева,  а у складу са захтјевима синдикалног чланства.

Закључци са сједнице Републичког одбора Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске, 28.05.2021.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!