„Не дају паре, крију раднике у хладњачама“ Ранка Мишић зна како се послодавци могу довести у ред

"Не дају паре, крију раднике у хладњачама" Ранка Мишић зна како се послодавци могу довести у ред
"Не дају паре, крију раднике у хладњачама" Ранка Мишић зна како се послодавци могу довести у ред

Синдикат не одустаје од захтјева за забрану рада недјељом у сектору трговине, где доминирају жене раднице, али у многим локалним заједницама то тешко иде, првенствено због похлепе власника трговачких ланаца, каже за Српскаинфо предсједница Савеза синдиката РС, Ранка Мишић.

Подсјећамо, Синдикат трговине РС је иницијативу за забрану рада недјељом покренуо још крајем 2018. године, али до сада су ту забрану увели само Бијељина, Вишеград, Мркоњић Град и још неке мање општине, док је у појединим општинама рад недјељом скраћен до 13 сати.

У градовима у којима послују велики тржни центри и гдје се обрће највише новца, недјељом су продавнице отворене, понегдје и до 22 сата.

Доминација капитала

Како наводи Ранка Мишић, декларативно су институције подржале забрану рада недјељом, али када је требало да локалне власти донесу одлуку о забрани искочиле су “разне препреке”.

– Доминација капитала је јако изражена, власници капитала су сива еминенција, не виде се, али снажно утичу на све врсте одлука, које нама, обичним људима, јако утичу на живот. Таква је ситуација и кад је у питању рад недјељом – каже Ранка Мишић.

Истиче да је Бањалука посебно тврд орах, кад је у питању затварање трговина недјељом.

Кључ проблема је у томе што, како наводи, послодавци имају мањак радника, па продавачи и продавачице не раде 40 сати седмично, како је прописано, него знатно дуже, а тај прековремени рад најчешће није плаћен.

– Послодавци не дају недјељу и тај свој став правдају губитком добити, али тај аргумент не пије воде. У 2021. години, док је још трајала корона криза, послодавци су остварили милионску добит, а радници су радили и још увијек раде или за минималну плату или за нешто мало више од тога. И то раде 50 часова недјељно, раде све дане у седмици – каже Мишићева.

Инспектори рада

На питање да ли би затварање радњи аутоматски значило да радници неће недјељом долазити на посао, Ранка Мишић каже да није искључено да би поједини послодавци и такву ситуацију злоупотријебили, па тјерали раднике да недјељом, иза затворених врата, чисте продавнице или слажу робу.

– И данас имамо обавезу да радник мора имате слободне дане, па се то не поштује. Имамо и раднике на црно иако је то законом забрањено. Поједини послодавци, кад дође инспекција, скривају непријављене раднике, неки су их крили чак и у хладњачу, да би изгледало да је све “чисто” – каже Ранка Мишић за Српскаинфо.

Додаје да је важно да, када се радници изборе за слободну недјељу, контролни органи раде свој посао, мада признаје да ће то тешко ићи, јер Република Српска има свега 32 инспектора рада на око 300.000 радника.

– Ипак, када добијемо нерадну недјељу у једној локалној заједници радници не смију дозволити да послодавац то искориштава. Сваку злоупотребу треба да пријаве синдикату. Ми нећемо открити име тог радника, и ево ја ћу, лично, сваки такав случај у име радника пријавити инспекцији. Ми то можемо, јер не зависимо од послодавца код којег ти радници зарађују плату – каже Мишићева.

Зашто баш недјеља?!

Поручује да радници треба да имају више самопоуздања и вјере да се, уз подршку синдиката, могу изборити за своја права.

– Вјерујте, кад би један послодавац неколико пута платио казну добро би размислио да ли ће и даље кршити прописе – каже Мишићева.

Додаје да су важна карика у борби за нерадну недјељу и политичари који су на власти у локалним заједницама.

– Они треба да се одупру похлепи власника трговачких ланаца, која нема границу, и да заштите права радника, јер ти радници су грађани који су их изабрали на власт – каже Ранка Мишић.

Подвлачи и да је битно да радници и раднице у трговинама буду слободни баш недјељом, а не било који дан у седмици.

– Недјељом дјеца не иду у школе и вртиће, породице су на окупу. Дајмо шансу породици, кад се већ тако гласно залажемо за очување породице и пронаталитетну политику – закључује Ранка Мишић.

Двије варијанте

Ранка Мишић тврди да синдикалци, у борби за нерадну недјељу у трговинама, нису искључиви и да послодавцима нуде двије варијанте.

– Прва је да недјеља буде нерадна, али ако се у некој локалној заједници не може добити нерадна недјеља, онда хајде да платимо рад недјељом како треба. Наш приједлог је да, уз редовну дневницу, они који раде недјељом добију још дневницу и по, дакле укупно двије и по дневнице – каже Мишићева.

Додаје да у сваком колективу, вјероватно, има радника који желе да раде недјељом, ако је то добро плаћено.

– Али, мој је утисак да послодавци не би пристали на то. Они не дају паре, па заговарају скраћено радно вријеме недјељом. Чини ми се да би прије пристали чак и на забрану рада недјељом, него да раднике плате онако како ми предлажемо – каже Ранка Мишић.

Извор: www.srpskainfo.com


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!