Најнижа плата од 1. јануара 2024. године 900 КМ. Савез синдиката РС наставља преговоре

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић каже да је Савез синдиката Републике Српске снагом аргумената хтио постићи договор са социјалним партнерима, када је у питању износ најниже плате. Подсјећа да се Унија послодаваца повукла из преговора, а Влада РС данашњом одлуком да најнижа плата износи 900 КМ није усвојила приједлог Савеза синдиката РС.

„То нас неће обесхрабрити да дођемо до тог износа од 1.000 КМ и више. Ми ћемо наставити преговоре већ након првог квартала наредне године. Први пут смо успјели да се значајније повећа најнижа плата и чињеница је да се заиста повећала најнижа плата. Не можемо рећи да смо апсолутно незадовољни, али не можемо рећи ни да смо задовољни. Важно је да се износ најниже плате од 900 КМ примјењује од 1. јануара, али је једнако важно и обавеза је да се повећају и све остале плате радницима у Републици Српској. Не очекујемо да ће то бити у износу колико је повећана најнижа плата.“, поручује Мишићева.

Генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске Горан Станковић подсјећа раднике и послодавце и јавност Српске да најнижа плата представља основну плату и исплаћује се НК радницима, а сва увећања иду на износ најниже плате.

„Позивам све раднике да обрате пажњу на своју платну листу и да се, уколико послодавци крше њихова права, обрате Савезу синдиката. Ми ћемо им помоћи и заштитити њихова права, јер се законски прописи у Српској морају поштовати“, закључује Станковић.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!