На Уставном суду пао и трећи колективни уговор

На Уставном суду пао и трећи колективни уговор
На Уставном суду пао и трећи колективни уговор

На иницијативу Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске, који дјелује у оквиру Савеза синдиката Републике Српске, Уставни суд Републике Српске донио је одлуку којом је незаконитим и неуставним проглашен Посебни колективни уговор за запослене у јавним службама Републике Српске. ПКУ за запослене у јавним службама потписали су министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади РС и предсједник Синдиката управе РС.

Ово је трећи по реду Посебни колективни уговор, који је од стране Уставног суда Републике Српске проглашен неуставним и незаконитим.

Подсјећамо, 3. маја 2023. године неуставним и незаконитим проглашен је ПКУ у области управе, а 23. фебруара 2023. године неуставниим и незаконитим проглашен је ПКУ за запослене у локалној самоуправи, који су потписали министар управе и локалне самоуправе РС Сенка Јујић и предсједник Синдиката управе РС Божо Марић.

Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске је прије годину дана поднио Уставном суду иницијативу за оцјену уставности и законитости колективног уговора за запослене у јавним службама, који су закључили Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС и Синдикат управе РС, свјесно и противзаконито изостављајући репрезентативни Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске, а фаворизујући Синдикат управе. Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске ће у наредном периоду  започети преговоре око израде новог ПКУ за запослене у јавним службама Републике Српске, како би исти што прије потписали и заштитили права радника.

Посљедња Одлука Уставног суда, којом је утврђено да ПКУ за запослене у јавним службама Републике Српске није у сагласности са Уставом Републике Српске, Законом о Влади Републике Српске и Законом о раду је још једна порука свима да нико не може бити изнад Устава и Закона, без обзира на намјере да један синдикат фаворизујете у односу на други.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!