На сједницу Економско-социјалног савјета нису дошли представници Уније послодаваца – не желе да преговарају

На сједницу Економско-социјалног савјета нису дошли представници Уније послодаваца – не желе да преговарају
На сједницу Економско-социјалног савјета нису дошли представници Уније послодаваца – не желе да преговарају

Сједница Економско-социјалног савјета Републике Српске, која је требала бити одржана данас у Бањој Луци, није одржана, јер није било кворума. Представници Уније послодаваца РС нису дошли на сједницу. Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић поручује да овакво понашање послодавца потврђује оно о чему Савез већ дуго говори, а то је да у Српској нема социјалног дијалога, јер Унија послодаваца не жели да преговара.

„Представници Уније послодаваца не желе да преговарају, не желе да се договоримо, не желе да се постигне компромис. Послодавци би жељели да управљају свим процесима и очигледно да од неких имају подршку у томе. Ово није први пут да се дешава. Влада Републике Српске треба озбиљно да се позабави трипартитиним дијалогом, јер овакво понашање не доприноси рјешавању проблема и грађењу амбијента у којем би се сви осјећали добро, док живе и раде овдје“, поручује Мишићева.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске истиче да је основни темељ, када је у питању област рада и односи рада и капитала, вођење социјалног  дијалога, закључивање колективних уговора и колективно преговарање.

„Жао нам је што се потврдило оно о чему смо увијек говорили. И Влада Српске је социјални партнер и није добро што Влада није имала став када је у питању износ најниже плате. Питање је о чему ми треба да преговарамо. Ако је највећи ауторитет у Српској, њен Предсједник дао приједлог  износа најниже плате од 1.050 КМ, зашто ми данас немамо став Владе Републике Српске. Ми смо прихватили приједлог предсједника Републике Српске и хтјели смо да разговарамо, али нисмо имали с ким. Сада ће Влада, по Закону, да утврди износ најниже плате и ми очекујемо да Влада прихвати приједлог предсједника Републике Српске“, каже Мишићева.

За  министра рада и борачко-инвалидске заштите РС Данијела Егића данашњи изостанак представника Уније послодаваца са сједнице Економско-социјалног савјета значи само једно – да не желе да преговарају. Егић сматра да ће Влада Српске, већ у четвртак утврдити износ најниже плате за 2024. годину. Који износ је у питању и даље је, како каже министар Егић, тајна.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!