На прсте се може набројати шта није поскупјело

На прсте се може набројати шта није поскупјело
На прсте се може набројати шта није поскупјело

БАЊАЛУКА – Већина прехрамбених артикала је у протеклих годину дана поскупјела у Српској, показује рачуница базирана на поређењу цјеновника из октобра прошле и истог мјесеца ове године.

Компарацијом најновијег саопштења Републичког завода за статистику и оног које је изашло годину раније, долази се до закључка да, када је ријеч о намирницама које користимо на трпези, на прсте можемо побројати оне којима су цијене мировале или снижене.

Истовремено, поскупјели су брашно, хљеб, со, рижа, те јунетина с костима, гдје је скок поприлично велики, пошто је за килограм овог меса у окторбу прошле године требало издвојити 8,18 КМ, а годину касније 9,13 КМ.

Телетина без кости је са 19,35 отишла на 20,51, а свјежа пилетина са 4,33 на 4,87 КМ. Скупље плаћамо и суви свињски врат – умјесто 15,32, кошта 16,05 КМ по килограму, а скочила је и цијена саламе шункарице.

Скупље плаћамо и млијеко у тетрапаку, као и тврдокорни жути сир, који је са 10,49 КМ по килограму, отишао на 11,61 КМ.

Домаћице ће се наредних дана, у сезони крсних слава и празника, и те како ухватити за главу, јер је знатно порасла цијена и маслацу и маргарину, а о јестивом уљу да и не говоримо – коштало је 2,17, а сада је 3,07 КМ по литру.

На цјеновницима имамо и горке цијене шећера, који умјесто 1,18 кошта 1,37 КМ, као и меда, који умјесто 16,14 плаћамо 17,79 КМ по килограму.

Притом, очишћени ораси умјесто 15,05 коштају 17,05 КМ по килограму, а суве шљиве су за годину дана такође поскупјеле са 6,84 на 8,04.

Маснији је цјеновник и за бројне остале врсте воћа, укључујући и банане (са 1,74 на 2,08) те јабуке (са 1,57 на 1,69 КМ).

Скок цијена поврћа такође је и те како евидентан, па тако купус умјесто 0,56 по килограму плаћамо чак 1,32 КМ, а пасуљ је са 4,56 КМ отишао на 5,16 КМ. Више новца треба да издвојимо и ако на трпези желимо имати свјеж краставац, парадајз или паприке.

Црни лук, умјесто 0,90, колико је коштао у октобру прошле године, сада кошта 1,30 КМ, а мрква је са 1,31 отишла на 1,72 КМ, с тим што на дивљање цијена није остао имун ни кромпир, који умјесто 0,70 кошта 1,15 КМ по килограму.

Ни то није коначан списак, јер за килограм мљевене кафе умјесто 12,80 издвајамо 14,24 КМ.

Насупрот томе, за тек десетак прехрамбених артикала цијене су или мировале или отишле ка доље, а ту, између осталог, спадају јаја, тјестенина (макарони), свињетина без кости, мортадела, чајна кобасица и свјежа пастрмка.

Талас поскупљења, који је доказан и статистичком рачуницом, није изненадио Недељку Нешку Илијић, извршну директорицу Удружење грађана „Оаза“ Требиње, која се пита како ће потрошачи са слабијом платежном моћу уопште живјети.

„С обзиром на то да сваки дан гледамо поскупљења основних животних намирница и свих осталих потрепштина, поставља се питање шта се дешава и како ће овај народ с примањима каква јесу уопште да преживи у овој години“, рекла је Илијићева у изјави за „Независне новине“.

Према подацима Савеза синдиката Републике Српске, синдикална потрошачка корпа за септембар ове године износила је 1.954,64 КМ, док је годину раније коштала 1.926,94 марке.

Извор:  www.nezavisne.com


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!