На постојеће коефицијенте посебно исказати топли оброк и регрес

На постојеће коефицијенте посебно исказати топли оброк и регрес (Фото: СРНА)
На постојеће коефицијенте посебно исказати топли оброк и регрес (Фото: СРНА)

Представници Синдиката правосуђа РС одржали су у Источном Сарајеву састанак Регионалног одбора, на којем је било ријечи о плану активности за 2022.годину и захтјеву пет синдиката буџетских и фондовских корисника у вези издвајања топлог оброка и регреса.

Синдикат правосуђа Републике Српске затражио је да радницима у правосуђу на постојеће коефицијенте посебно буду исказани топли оброк и регрес.

Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић подсјетио је да је Владином одлуком ове године прописан тачан износ топлог оброка који износи 0,75 одсто од просјечне плате, што за је ову годину нето осам КМ по дану.

„У новембру прошле године на састанку са предсједником Владе Републике Српске обећано нам је да ће доћи до повећања плата, што је и испуњено. Тада нам је речено да нема довољно новца да се испоштује обавеза коју прописује Закон о раду, а то је износ топлог оброка“, појаснио је Петровић у изјави новинарима послије синдикалног састанака за регију Источно Сарајево.

Петровић је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске крајем прошле године донијела закључак којим обавезује Владу да настави преговоре са синдикатима буџетских корисника о овом питању.

Он је навео да је просјечна нето плата у Српској премашила 1.000 КМ, а да су, како је рекао, „примања у правосуђу много мања“, те додао како се „мора ући у преговоре са Владом о њиховом захтјеву за посебно исказивање топлог оброка“.

Фото: СРНА
Фото: СРНА

Руководилац писарнице и статистике Дубравка Маријановић рекла је да висина плата радника у правосуђу са средњом стручном спремом тренутно износи 890 КМ и да су у тај износ урачунати и топли оброк и регрес, а да је стварна основна плата 670 КМ, када се одбије износ топлог оброка и регреса и да је јако ниска и не прати инфлацију.

Захтјеви Синдиката правосуђа РС представљају заједничку активност пет синдиката буџетских и фондовских корисника, који дјелују у оквиру Савеза синдиката РС.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!