На адресу Савеза синдиката Републике Српске стигла потврда из Министарства рада: само три удружења послодаваца, од укупно њих 12, уписана у регистар

Након што су 13. септембра 2019. године предсједници привредних синдиката, који дјелују у оквиру Савеза синдиката Републике Српске, поставили питање легитимности појединих удружења послодаваца и након што је од Министарства рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске  затражена потврда о регистрацији гранских удружења послодаваца, који дјелују у оквиру Уније удружења послодаваца Републике Српске, стигла је и званична потврда да су у Регистар синдикалних организација и удружења послодаваца РС уписана само три удружења послодаваца: Удружење послодаваца комуналних и услужних активности Републике Српске, Удружење послодаваца текстилне и кожарско – прерађивачке индустрије Републике Српске и Удружење послодаваца графичке и новинске дјелатности, кинематографије, производње целулозе, папира и производа од папира Републике Српске. За сва три наведена удружења послодаваца утврђена је репрезентативност на одговарајућим нивоима организовања.

Подсјећамо, само гранска удружења послодаваца која су регистрована код надлежног Министарства и којима је утврђена репрезентативност, имају право да преговарају у вези закључивања посебних (гранских) колективних уговора.

Информација о регистрованим удружењима послодаваца (.пдф)


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!