Мишић: Плате морају јачати – формирана радна група за нови систем плата

Мишић: Плате морају јачати – формирана радна група за нови систем плата
Мишић: Плате морају јачати – формирана радна група за нови систем плата

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је да плате свих радника у Српској морају јачати и да је формирана радна група која ће понудити нови систем плата у Српској, како би се утврдио њихов распон од неквалификованог радника до високе стручне спреме.

Мишићева је након састанка предсједника свих синдикалних организација са подручја источне Херцеговине рекла да Савез синдиката двије године интензивно ради на уређењу и мијењању система плата у Српској, за шта је добио подршку предсједника Републике, премијера, те свих министара у Влади Српске.

„То значи да се утврди распон плата од неквалификованог до високе стручне спреме, да би се тачно знало – да је коефицијент један за оног који нема стручну спрему и он се множи са најнижом платом“, рекла је Мишићева новинарима.

Она је додала да је један од захтјева да се повећа најнижа плата у Српској за идућу годину, те да ће она бити повећана. Појаснила је да ће квалификован радник имати одређени коефицијент који ће се множити са најнижом платом, затим средња стручна спрема, па висококвалификовани и висока стручна спрема.

„Наш приједлог је да омјер буде 1:4, о томе можемо разговарати и можемо да се нађемо на омјеру 1:3. Према садашњој ситуацији то би значило да радник који нема никакву квалификацију, нема радног стажа, основну плату коју може добити је најнижа плата, а да неко ко има високу стручну спрему, а такође нема радног стажа ни било ког другог увећања плате, основна плата би била три пута 700 КМ, дакле 2.100 КМ“, рекла је Мишићева.

Она је истакла да Савез синдиката Српске о томе жели да преговара, да се нађе мјера која неће угрозити ни државу ни привреду, али ће повећати плате радницима.

„Имамо подршку и надам се да ћемо у јануар ући са правичнијим системом плата, јер је важно да се сачува најважнији ресурс Републике Српске – људи“, истакла је Мишићева.

Предсједница Синдиката за грађевинарство и стамбено-комуналне дјелатности Републике Српске Драгана Врабичић рекла је да је највећи проблем у реалном сектору непостојање гранских колективних уговора, због чега радници немају минимум својих права.

Она је истакла да без обзира на то што је Законом о раду утврђено да се плате уређују искључиво Законом о платама и колективним уговорима, став послодаваца је да синдикати не треба да одлучују о томе колику ће плату радници имати.

„Надам се да ће постати свјесни тога да радници одлазе, да више нема радне снаге да долазе младе генерације које неће да раде за минималне плате“, рекла је Врабичићева.

Предсједник Регионалног синдикалног центра Требиње Драган Симовић рекао је да се донесене одлуке и законом прецизиране обавезе послодаваца у доброј мјери поштују тамо гдје постоји организован синдикат.

„Тамо гдје нема синдикалне организације, врло је упитно поштовање свих ових издејствованих и законом прецизираних обавеза које имају послодавци и град“, рекао је Симовић и позвао раднике да се синдикално организују.

Извор: СРНА


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!