Mišić: Do kraja godine neophodno utvrditi iznos najniže plate

Mišić: Do kraja godine neophodno utvrditi iznos najniže plate
Mišić: Do kraja godine neophodno utvrditi iznos najniže plate

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić podsjeća da Savez podržava prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da najniža plata u Srpskoj u idućoj godini iznosi 1.050 KM, te da očekuje da će Vlada taj prijedlog i prihvatiti.

Ona je poručila da, ukoliko socijalni partneri o tome ne postignu dogovor, Vlada Srpske ima obavezu da do kraja godine utvrdi iznos najniže plate u Republici Srpskoj i to objavi u „Službenom glasniku Republike Srpske“.

Mišićeva je rekla da bi sredinom iduće godine u Republici Srpskoj ponovo trebalo da se poveća plata da bi se dostigao iznos koji je potreban za hranu iz sindikalne potrošačke korpe potrebne jednoj porodici.

Podsjećamo, predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske su na sastanku, koji je u ponedjeljak održan sa predsjednikom Vlade Srpske, razgovarali o projekciji budžeta za iduću godinu, računajući da iznos najniže plate bude u projekciji budžeta kako bi se taj iznos odnosio i na zaposlene u javnom sektoru.

Mišićeva kaže da je budžetom predviđeno 29 miliona KM za povećanje plata za 100 KM za zaposlene u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju i kulturi, ističući da je ovo prva etapa postizanja cilja da se izjednače primanja zaposlenih sa VSS u obrazovanju i kulturi sa drugim institucijama koje se finansiraju iz budžeta.

– Očekujemo izmjene zakona koji se odnose na kontrolne organe, prije svega na Inspektorat, te Zakona o zapošljavanju, kao i da bude donesen novi Zakon o zaštiti zdravlja na radu – istakla je Mišićeva.

Tvrdnje jednog broja poslodavaca da bi najniža plata od 1.050 KM dovela do većeg broja radnika na Zavodu za zapošljavanje, nisu tačne, jer se kod značajnog broja poslodavaca ne radi o nekom novom novcu koji poslodavci izdvajaju, već o novcu koji se nalazi u kovertama i koji treba usmjeriti u legalne tokove.

– Ne mislite da neko u građevinarstvu radi za 800 KM, jer svi znamo da to nije tako. Taj novac ćemo povući iz koverte u legalne tokove kako bi radnik imao veće mogućnosti da ostvaruje svoja prava – istakla je Mišićeva.

Mišićeva je upitala da li jedan poslodavac drvoprerađivač nema para da poveća plate ako ima 306 zaposlenih radnika, prosječnu platu 860 KM, dok je u prošloj godini ostvario dobit od četiri miliona KM ili jedan trgovinski lanac koji je lani ostvario dobit od 11 miliona KM, a njegovi radnici primaju platu do 900 KM?

– Svako ko ne može da plati radnika u iznosu da bar svoju porodicu prehrani, neka zatvori firmu. Kome koristi firma ako radnik nema uslova da se prehrani, jer nijedna firma nije otvorena zbog radnika, već dobiti – istakla je Mišićeva.

Komentarišući uvoz strane radne snage u Republici Srpskoj, Mišićeva je rekla da su radnička prava jednaka za domaće i strane radnike.

– Savez je za opciju da sačuvamo našu radnu snagu koja treba da ostaje ovdje, stvara svoje porodice i da može da živi od svoga rada – zaključila je Mišićeva.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!