Мишић: До краја године неопходно утврдити износ најниже плате

Мишић: До краја године неопходно утврдити износ најниже плате
Мишић: До краја године неопходно утврдити износ најниже плате

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић подсјећа да Савез подржава приједлог предсједника Републике Српске Милорада Додика да најнижа плата у Српској у идућој години износи 1.050 КМ, те да очекује да ће Влада тај приједлог и прихватити.

Она је поручила да, уколико социјални партнери о томе не постигну договор, Влада Српске има обавезу да до краја године утврди износ најниже плате у Републици Српској и то објави у „Службеном гласнику Републике Српске“.

Мишићева је рекла да би средином идуће године у Републици Српској поново требало да се повећа плата да би се достигао износ који је потребан за храну из синдикалне потрошачке корпе потребне једној породици.

Подсјећамо, представници Савеза синдиката Републике Српске су на састанку, који је у понедјељак одржан са предсједником Владе Српске, разговарали о пројекцији буџета за идућу годину, рачунајући да износ најниже плате буде у пројекцији буџета како би се тај износ односио и на запослене у јавном сектору.

Мишићева каже да је буџетом предвиђено 29 милиона КМ за повећање плата за 100 КМ за запослене у основном, средњем и високом образовању и култури, истичући да је ово прва етапа постизања циља да се изједначе примања запослених са ВСС у образовању и култури са другим институцијама које се финансирају из буџета.

– Очекујемо измјене закона који се односе на контролне органе, прије свега на Инспекторат, те Закона о запошљавању, као и да буде донесен нови Закон о заштити здравља на раду – истакла је Мишићева.

Тврдње једног броја послодаваца да би најнижа плата од 1.050 КМ довела до већег броја радника на Заводу за запошљавање, нису тачне, јер се код значајног броја послодаваца не ради о неком новом новцу који послодавци издвајају, већ о новцу који се налази у ковертама и који треба усмјерити у легалне токове.

– Не мислите да неко у грађевинарству ради за 800 КМ, јер сви знамо да то није тако. Тај новац ћемо повући из коверте у легалне токове како би радник имао веће могућности да остварује своја права – истакла је Мишићева.

Мишићева је упитала да ли један послодавац дрвопрерађивач нема пара да повећа плате ако има 306 запослених радника, просјечну плату 860 КМ, док је у прошлој години остварио добит од четири милиона КМ или један трговински ланац који је лани остварио добит од 11 милиона КМ, а његови радници примају плату до 900 КМ?

– Свако ко не може да плати радника у износу да бар своју породицу прехрани, нека затвори фирму. Коме користи фирма ако радник нема услова да се прехрани, јер ниједна фирма није отворена због радника, већ добити – истакла је Мишићева.

Коментаришући увоз стране радне снаге у Републици Српској, Мишићева је рекла да су радничка права једнака за домаће и стране раднике.

– Савез је за опцију да сачувамо нашу радну снагу која треба да остаје овдје, ствара своје породице и да може да живи од свога рада – закључила је Мишићева.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!