Међународна организација рада: Водећи свјетски стручњаци позивају да заштита здравља и сигурности на раду буде темељно право

Водећи свјетски водећи стручњаци за заштиту здравља и сигурности на раду позивају Међународну организацију рада (МОР) да здравље и сигурност радника на раду као темељно право буде на дневном реду МОР Управног тијела, које засједа 23. марта.

22.3.2021.

Синдикати позивају да МОР Конференција, која ће се одржати у јуну 2021. године подигне здравље и сигурност на раду на ниво највиших међународних стандарда рада, да повећају одговорност влада и послодаваца за спашавање живота на раду, те да већи број земаља ратификује кључне конвенције о заштити здравља и сигурности на раду.

Овим би се испунила обећања дата 2019. године у МОР стогодишњој декларацији, које су једногласно усвојили владе, радници и послодавци, у сврху заштите здравља и сигурности свих радника на раду.

Collegium Ramazzini, највише независно међународно тијело стручњака за заштиту здравља и сигурности на раду и медицине околиша, позива МОР да хитно проведе одлуке донесене на Међународној конференцији рада, одржаној 2019. године, идеално би било на Конференцији 2021. године.

Collegium Ramazzini каже: „Стотине милиона радника широм свијета је повријеђено на раду. Милиони су умрли. Овај масакр се може спријечити, али само ако заштита радника од повреде на раду добије приоритет, а здравље и сигурност радника буде потврђено као темељно људско право. МОР мора хитно дјеловати и прихватити да је заштита здравља и сигурности на раду темељно право МОР-а на рад.”

Спасити животе на раду

Nick Pahl, извршни директор Друштва за медицину рада, са сједиштем у УК, професионално тијело за љекаре медицине рада је рекао: „Друштво за медицине рада снажно подржава да је заштита здравља и сигурности на раду МОР темељно право на раду. Позивамо МОР да хитно дјелује и проведе одлуку МОР стогодишње конференције (сесија 108), одржане 2019. године, којом се заштита здравља и сигурности на раду као темељно право на раду ставља на дневни ред Међународне конференције рада, која ће се одржати 2021. године.”

Генерални секретар МКС-а, Sharan Burrow, је рекла: „Владе и послодавци требају слушати ове водеће стручњаке. Већ дуго времена, заштита радника од повреда и обољења на раду је имала далеко нижи статус од других темељних права. Стиче се утисак да неки послодавци, чак неке владе, сматрају да се у пословању може трговати са људским животима. Давањем правног статуса сигурности и здрављу на раду, какав и заслужује, исправиће се историјска грешка, те ће оснажити напоре да се пандемија COVID-19 стави под контролу.”

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!