Луk Триангл изабран  за генералног секретара Међународне конфедерације синдиката

Лук Триангл је изабран за генералног секретара МКС-а на 6. ванредном свјетском конгресу одржаном виртуелно, 12. октобра 2023. године, којим је предсједавала предсједница МКС-а   Акико Гоно а на којем је учествовала предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић заједно са учесницима из  337 организација чланица МКС-а.

Као једини кандидат који је био предложен за функцију генералног секретара, Лук Триангл је, на 6. ванредном свјетском конгресу МКС-а, изабран  акламацијом. Био је вршилац дужности генералног секретара МКС-а од маја 2023. године.

“Почаствован сам и задовољан што сам добио повјерење глобалног чланства МКС-а и радујем се што ћу у наредним годинама  водити  ову организацију.Никада у историји није било важније имати јаку, јединствену, репрезентативну и глобалну организацију за радни народ свијетa. Постоје оружани сукоби у сваком региону, демократија и права су угрожени, економска неједнакост оставља стотине милиона људи једва довољно да преживе, а међусобно повезани изазови, укључујући климатске промјене, захтијевају усклађену акцију са људима који су у средишту рјешења. Доношење новог друштвеног уговора ради постизања праведног, равноправног и одрживог свијета и даље ће бити основна мисија МКС-а“, рекао је Лук Триангл.

Усвојене су и измјене Статута МКС-а за јачање изборних процедура. Сљедећи састанак Генералног вијећа МКС-а одржаће се у Бриселу, 12-14. децембра 2023.

Савез синдиката Републике Српске још једном честита Луку Трианглу на избору за генералног секретара МКС-а и очекује наставак сарадње истог интензитета као и до сада.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!