Луk Триангл изабран  за генералног секретара Међународне конфедерације синдиката

Луk Триангл изабран  за генералног секретара Међународне конфедерације синдиката
Луk Триангл изабран  за генералног секретара Међународне конфедерације синдиката

Лук Триангл је изабран за генералног секретара МКС-а на 6. ванредном свјетском конгресу одржаном виртуелно, 12. октобра 2023. године, којим је предсједавала предсједница МКС-а   Акико Гоно а на којем је учествовала предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић заједно са учесницима из  337 организација чланица МКС-а.

Као једини кандидат који је био предложен за функцију генералног секретара, Лук Триангл је, на 6. ванредном свјетском конгресу МКС-а, изабран  акламацијом. Био је вршилац дужности генералног секретара МКС-а од маја 2023. године.

“Почаствован сам и задовољан што сам добио повјерење глобалног чланства МКС-а и радујем се што ћу у наредним годинама  водити  ову организацију.Никада у историји није било важније имати јаку, јединствену, репрезентативну и глобалну организацију за радни народ свијетa. Постоје оружани сукоби у сваком региону, демократија и права су угрожени, економска неједнакост оставља стотине милиона људи једва довољно да преживе, а међусобно повезани изазови, укључујући климатске промјене, захтијевају усклађену акцију са људима који су у средишту рјешења. Доношење новог друштвеног уговора ради постизања праведног, равноправног и одрживог свијета и даље ће бити основна мисија МКС-а“, рекао је Лук Триангл.

Усвојене су и измјене Статута МКС-а за јачање изборних процедура. Сљедећи састанак Генералног вијећа МКС-а одржаће се у Бриселу, 12-14. децембра 2023.

Савез синдиката Републике Српске још једном честита Луку Трианглу на избору за генералног секретара МКС-а и очекује наставак сарадње истог интензитета као и до сада.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!