Конференција за штампу предсједника Савеза синдиката Републике Српске на тему “ Одговор на нападе на Савез синдиката Републике Српске “ ( Видео )

Ванредна конференција за штампу предсједнице ССРС Ранке Мишић, Дом синдиката. 28.09., 14.00. часова
Ванредна конференција за штампу предсједнице ССРС Ранке Мишић, Дом синдиката. 28.09., 14.00. часова

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић је данас, 28.09.2018. године са почетком у 14.00. часова одржала ванредну конференцију за штампу на тему

“ Одговор на нападе на Савез синдиката Републике Српске „

У даљем тексту преносимо дијелове изјаве, а комплетан снимак конференције за штампу погледајте на видео запису или на фејсбук страници Савеза синдиката Републике Српске. Такође преносимо извјештаје медија са ове конференције за штампу.

“ Овај пресс ће бити другачији од свих оних који су у овој сали одржани и гдје сам била учесник тог пресса. Некако сам цијенила да улога синдиката није да се свађају један са другим, него да раде исти посао, а то је да се штите права и интереси радника, и зато сам од 2015 – те до данас оставила по страни сваку врсту напада и притисака, било из политичких центара моћи, било из центара економске моћи, и напросто сам само радила свој посао.

Овог тренутка се обраћам свим члановима Савеза синдиката Републике Српске, сваком раднику у РС, обраћам се и својој породици, јер притисак и све оно што сам трпјела и сматрала да је то нормално, у овом тренутку постаје предмет пресс конференције.

Уставни суд Републике Српске је сасвим легитимно по захтјеву оцјењивао уставност Статута Савеза синдиката Републике Српске. Након тога је издао Саопштење у којем је установио да су неуставна у два члана, у сваком од тих чланова по у једној алинеји двије или једна ријеч и један члан. Уставни суд није објавио Одлуку, она је у припреми и вјероватно ће бити у роковима прописаним законом објављена у Службеном Гласнику Републике Српске. Одлука Уставног суда се не коментарише, она се проводи. Одговорно, морално и материјално тврдим: Уставни суд није поништио Статут Савеза синдиката Републике Српске, није га прогласио ништавним и то је истина, а потврду те истине ћемо имати када Одлука буде објављена у Службеном Гласнику РС.

Зашто сам изашла прије објављивања одлуке Уставног суда? Зато што је јуче нанесена циљано, намјерно, злонамјерно, а подстакнута одређеним центрима моћи, квалификација која је нанијела језиву штету институцији која носи назив Савез синдиката Републике Српске. Врло циљано и намјерно, зашто?

Одговор на та питања ће дати суд. Овог тренутка смо ангажовали адвокатску канцеларију која ће поднијети различите тужбе против Синдиката управе РС, предсједника Синдиката управе РС секретара Синдиката управе РС и адвоката г- дина Петковића. Застрашујуће је да неко ко је стручан тумачи Одлуку Уставног суда које нема и коју није видио, а да притом обавља посао адвоката и притом врло циљано са таквим тумачењем и личним ставом доводи у заблуду и чланство, али и укупно грађанство. Квалификације које нису тачне, које су злонамјерне и врло неутемељено пласиране од стране представника Сндиката управе РС, да смо криминална организација, да смо не знам шта све урадили, то је све забиљежено, је довољан разлог да кажем да ништа од тога није тачно, и да је то потврдио Уставни суд, и због тога ћемо, оног тренутка када Одлука буде на снази, спровести одлуку Уставног суда, измјенити алинеју у једном члану, алинеју у другом члану и један члан Статута Савеза синдиката Републике Српске, и наставити нормално да радимо, јер Уставни суд, понављам и гарантујем није прогласио ништавним Статут ССРС. Сви они који то кажу, говоре неистину са циљем да се уништи Савез синдиката Републике Српске, и то не траје од јуче, то траје јако дуго.  Ја то разумијем, јер ми смо организација која не припада политичкој партији, ниједној, не припада ниједном тајкуну, ниједном власнику капитала, то је радничка организација. Никад се нисмо либили да кажемо оно што је истина, нити да ствари назовемо правим именом. Нисмо плакали кад су нас газили и избацивали из Народне скупштине.

Овдје постоји нешто што је застрашујуће, нешто што се није десило у Републици Српској, да постоји циљана намјера да се уништи институција и појединац. Институција Савеза синдиката Републике Српске неће бити уништена јер за то не постоји никакав разлог нити икакав правни основ, а ни појединац колико год се то неком свиђало или не свиђало.

Још једном се обраћам радницима, Савез синдиката РС има свој Статут, није га поништио Уставни суд , радио је у складу са законом и наставиће даље да ради. Наш приоритет је право радника и све што смо до сада радили било је у том смјеру. За све оне, који су начинили ова дјела клевете према нашој организацији, биће предмет тужби и суд ће донијети ону одлуку какву он мисли да треба да донесе. Жао ми је што су овакве ствари изречене и што су радници морали да слушају такве неистине, вријеме је пред нама и веома брзо ће бити објављена Одлука Уставног суда која ће врло јасно показати да је све ово што сам рекла истина. Све остало је лаж, зла намјера и потреба да се уништи ова организација. И није случајно да члан адвокатске коморе, адвокат и носилац листе једне политичке странке изнесе врло свјесно својим мишљењем став који је супротан одлуци Уставног суда. Зачуђујуће, основно је неко начело да се одлуке Уставног суда не коментаришу него проводе, ја нисам правник, али безброј пута сам то чула, а камоли да се коментаришу саопштења на начин који је погрешан, злонамјеран са јасним циљем да се уништи организација. “ , између осталог изјавила је Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката Републике Српске

 

Алтернативна телевизија – АТВ

Прилог БН телевизије ( Видео )


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!